Σε επιφυλακή βρίσκεται η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας μετά το κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη Βουλγαρία. Από το Τμήμα Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης, Φαρμάκων και Εφαρμογών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανακοινώνεται ότι το νόσημα είναι εξαιρετικά μεταδοτικό λόγω του ρόλου των αγριόχοιρων ως δεξαμενή του ιού και της αντοχής του στο περιβάλλον.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, γνωστοποιείται ότι δεν μεταδίδεται σε άλλα είδη ζώων ούτε στον άνθρωπο.
«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι σε περίπτωση επιβεβαίωσης του νοσήματος στη χώρα μας, είτε σε χοίρους είτε σε αγριόχοιρους, τα αυστηρά μέτρα που θα επιβληθούν και οι περιορισμοί των μετακινήσεων, θα επιφέρουν σημαντικές οικονομικές απώλειες για τη χοιροτροφία και το εμπόριο χοίρειων προϊόντων. Παράλληλα, οι αλλαγές στον τρόπο άσκησης θήρας, θα έχουν επιπτώσεις και στους κυνηγούς. Επιπρόσθετα, είναι αδύνατο να προβλεφθεί η διάρκεια ισχύος των περιορισμών αυτών, αφού πρόκειται για νόσημα δύσκολο να εκριζωθεί τις χώρες στις οποίες ενδημεί» αναφέρει η ανακοίνωση.
Η Περιφέρεια υπογραμμίζει την ανάγκη επαγρύπνησης των χοιροτρόφων, κυνηγών, υπευθύνων σφαγείων, μεταφορέων και εμπόρων ζώντων ζώων και κρέατος, καθώς και όλων των εμπλεκόμενων Φορέων (Δασικές Υπηρεσίες, Κυνηγετικές Ομοσπονδίες κ.τ.λ.). Τονίζει, άλλωστε, ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία όλων των φορέων με τις αρμόδιες Κτηνιατρικές Αρχές ώστε να εξασφαλισθεί η αποτροπή εισόδου του νοσήματος στη χώρα μας.