Κραυγή αγωνίας από τις Μονάδες Ψυχικής Υγείας

 
«Αφήστε μας να λειτουργήσουμε» διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση οι εργαζόμενοι στις Μονάδες Ψυχικής Υγείας. Αυτή τη στιγμή, όπως αναφέρει στο newsbeast.gr η κοινωνική λειτουργός, υπεύθυνη μάρκετινγκ και υπεύθυνη δικτύου εθελοντών, Νατάσα Σοφιανίδου, 216 μονάδες ψυχικής υγείας κινδυνεύουν με… λουκέτο, αν δεν δοθούν άμεσα τα χρήματα από τον προϋπολογισμό. «Οι μονάδες και οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας και ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης υποχρηματοδοτούνται από το 2005», αναφέρει.


Και προσθέτει: «Τον τελευταίο καιρό και με την δεδομένη οικονομική κρίση της χώρας, η Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση έφτασε στο σημείο μηδέν. Με το Υπουργείο να διαθέτει μόνο το 50% των απαιτούμενων πόρων για την λειτουργία υπηρεσιών και δομών ψυχικής υγείας οδηγεί την ψυχική υγεία σε πραγματική κατάρρευση. Χιλιάδες λήπτες μένουν χωρίς την στοιχειώδη και απαραίτητη παροχή φροντίδας».

Η Εταιρεία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας (ΕΠΑΨΥ) καλεί την πολιτική ηγεσία και τους υπεύθυνους των αρμόδιων υπουργείων να δώσουν λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

Και γι’ αυτό καλεί ακόμη και τους πολίτες να βοηθήσουν τον αγώνα τους. Μάλιστα, όπως λέει η κ. Σοφιανίδου, στις 10 Οκτωβρίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, οι φορείς θα πραγματοποιήσουν διάφορες δραστηριότητες για να δείξουν το πόσο σημαντικό είναι το εγχείρημά τους.

Γι’ αυτό η ΕΠΑΨΥ και το Δίκτυο ΑΡΓΩ έχουν προειδοποιήσει με κάθε τρόπο για την κατάσταση αυτή το υπουργείο Υγείας από την αρχή του έτους.

«Έχουμε καταθέσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της. Η ευθύνη όμως για την εξεύρεση λύσης ανήκει στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που έως τώρα έχει αντιμετωπίσει τους φορείς, αδιάκριτα του έργου τους, με ψευδείς υποσχέσεις και συκοφάντηση», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

(φωτογραφία αρχείου)

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *