Κρατήστε μακριά τις αλλεργίες

50EC678F33B2AC0913C5ABBAE4BC1FAB.jpg

  Ο καθηγητής Graham Rook ανοσολόγος από το University College London, υποστηρίζει ότι η σύγχρονη κοινωνία έχει αναπτύξει μια εμμονή με την καθαριότητα και την αποστείρωση, με αποτέλεσμα να μην ερχόμαστε πλέον σε επαφή με μερικούς από τους μικροοργανισμούς που είναι απαραίτητοι για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του.

Σε πρόσφατη ομιλία του στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Επιστήμης Cheltenjam ανέφερε ότι ένας από τους λόγους που το άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και οι τροφικές αλλεργίες διαρκώς αυξάνονται είναι η εμμονή μιας ολόκληρης γενιάς με την αποστείρωση και την υπερβολική καθαριότητα.

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι ένας απλός τρόπος να θωρακίσουμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι να επιτρέψουμε την κυκλοφορία των μικροβίων στα μέλη μιας οικογένειας γεγονός που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται π.χ. να βιαστούμε να αποστειρώσουμε μια πιπίλα που πέφτει στο πάτωμα.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Rook με αυτό τον τρόπο -δίνοντας στο παιδί μια νέα αποστειρωμένη πιπίλα- ουσιαστικά αυξάνουμε τις πιθανότητες να αποκτήσει έκζεμα ή άσθμα. Εάν όμως την γλύψουμε και την σκουπίσουμε και την δώσουμε στο παιδί, τότε ουσιαστικά το προστατεύουμε από τις αλλεργίες επειδή βελτιώνουμε και εμπλουτίζουμε το περιβάλλον των μικροβίων στο στόμα και το έντερό του.

Επίσης, συμβουλεύει να έχουμε σκύλο και να τον χαϊδεύουμε επειδή έτσι, με αγωγό το σκύλο, τα φιλικά βακτήρια διασπείρονται ανάμεσα στα μέλη μια οικογένειας.

Τα φιλιά και οι αγκαλιές μεταξύ συγγενών, καθώς και το να μην πτοούμαστε αν πέσει φαγητό στο πάτωμα, αλλά και οι βόλτες στην εξοχή αποτελούν, σύμφωνα με τον καθηγητή Rook ανώδυνους τρόπους να ενισχύσουμε την άμυνα του ανοσοποιητικού μας.

Όπως εξηγεί και ο ίδιος, οι συμβουλές του δεν αναιρούν τους βασικούς κανόνες υγιεινής όπως το να πλένουμε συχνά τα χέρια μας ή να φτερνιζόμαστε στον αγκώνα μας και να μην φιλάμε τους άλλους όταν είμαστε συναχωμένοι. Απλώς δεν χρειάζονται υπερβολές με την καθαριότητα επειδή η κυκλοφορία των μικροβίων στην οικογένεια κάνει καλό.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *