«Κράτησε» το φτέρνισμά του και κατέληξε στο νοσοκομείο με ρήξη λάρυγγα

Οι γιατροί προειδοποιούν να μην προσπαθούμε να «πνίξουμε» το φτέρνισμα κρατώντας κλειστά τη μύτη και το στόμα μας, καθώς αυτό μπορεί να μας προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που παρουσιάζει το BBC, ένας 34χρονος στο Λέστερ που επιχείρησε να κρατήσει δυνατό φτέρνισμα και υπέστη ρήξη λάρυγγα.

Στη δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports, οι επιστήμονες προειδοποιούν πως καταπιέζοντας το φτέρνισμα μπορούμε να προκαλέσουμε βλάβη στα αυτιά μας (όπως διάτρηση τυμπανικού υμένα) ή ακόμη και ρήξη ανευρύσματος εγκεφάλου.

Τι συνέβη στην περίπτωση του 34χρονου; Η πίεση που δεν εκτονώθηκε με το φτέρνισμα προκάλεσε ρήξη των μαλακών ιστών του λάρυγγα, κάτι ασυνήθιστο και σπάνιο αλλά ταυτόχρονα υπαρκτό.

Ο Βρετανός περιέγραψε ότι ένιωσε «σαν κάτι να πετάγεται» μέσα στον λαιμό του όταν συνέβη αυτό και στη συνέχεια αισθάνθηκε πόνο και δυσκολία στην κατάποση και στην ομιλία. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπήρχε οίδημα στον λάρυγγα και γύρω από τον λαιμό του.

Ακτινογραφία αποκάλυψε ότι αέρας εξερχόταν από την τραχεία του προς τον μαλακό ιστό του μέσω της «ρωγμής» που είχε σχηματιστεί.

Ο άνδρας τρεφόταν επί επτά μέρες με σωλήνα ώστε να μπορέσουν να επουλωθούν οι μαλακοί ιστοί ενώ χρειάστηκε να μείνει στο νοσοκομείο για μία εβδομάδα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *