Κόψτε το τσιγάρο κατά την διάρκεια της πτήσης

 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε μια νέα φάση στην ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια της για τη διακοπή του καπνίσματος «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» (www.exsmokers.eu) κατά την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, παρουσιάζοντας το πρώτο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης στον κόσμο. Αυτό το πολύτιμο φυλλάδιο με πληροφορίες για την υγεία θα υποστηρίξει τους καπνιστές να αντιμετωπίσουν την ακατάσχετη επιθυμία τους κατά τη διάρκεια της πτήσης και θα τους ενθαρρύνει στο επερχόμενο ταξίδι τους χωρίς τσιγάρο για μια ζωή.


Αυτό το νέο εργαλείο για την υγεία, διαθέσιμο κατά την πτήση σε επιβάτες αεροπορικών μεταφορών σε όλη την Ευρώπη, δημιουργήθηκε σε συνεργασία με την TAP Portugal, το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα Πνεύμονα (ELF) και την Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS). Καθώς ποσοστό άνω του 40,7% των καπνιστών που έλαβαν μέρος στην έρευνα στην Ελλάδα παραδέχτηκαν ότι ένιωσαν νευρικότητα ή είχαν ακατάσχετη επιθυμία για τσιγάρο ενώ βρίσκονταν στο αεροπλάνο, το εργαλείο προσφέρει υποκινητικές συμβουλές για την υγεία στους επιβάτες που δεν καπνίζουν κατά τη διάρκεια της πτήσης τους, ώστε να τους ενθαρρύνει και να τους εμπνεύσει να γίνουν πρώην καπνιστές αγαπώντας τη ζωή.

Το φυλλάδιο περιλαμβάνει, επίσης, συνδέσμους σε περαιτέρω πηγές και υποστήριξη για καπνιστές, όπως τη σχετική ιστοσελίδα «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» και το iCoach, ένα διαδραστικό διαδικτυακό εργαλείο που παρέχει εξατομικευμένη υποστήριξη για τη διακοπή.

Αναφερόμενος στην Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών, John Dalli δήλωσε: «Η έναρξη του «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» και το φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης της TAP Portugal αποτελούν μια καινοτόμα πρωτοβουλία για τη δεύτερη χρονιά διεξαγωγής αυτής της εκστρατείας. Η εκμετάλλευση του χρόνου που περνάτε μέσα στο αεροπλάνο ώστε να αναλογιστείτε όλα όσα έχετε να κερδίσετε διακόπτοντας το τσιγάρο είναι πραγματικά μια καλή ιδέα! Δράσεις όπως και αυτή μας βοηθούν να επιτύχουμε το στόχο περί ευαισθητοποίησης σχετικά με τα οφέλη που προσφέρει μια ζωή χωρίς κάπνισμα.»

Αναφερόμενη στο φυλλάδιο διακοπής εν ώρα πτήσης, η Monica Fletcher, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Πνεύμονα, ανώτατο στέλεχος της Εκπαίδευσης για την Υγεία δήλωσε «Πρόκειται για μια συναρπαστική και πολύτιμη πρωτοβουλία, στην οποία τόσο το ELF όσο και η ERS είναι ιδιαίτερα ευτυχείς που συμμετέχουν. Ελπίζουμε ότι οι πρακτικές συμβουλές και οι οδηγίες που αναπτύξαμε θα επιτρέψουν στους καπνιστές να λάβουν τη σοβαρή απόφαση να γίνουν πρώην καπνιστές έως τη στιγμή που θα φτάσουν στον προορισμό τους.»

Η πανευρωπαϊκή εκστρατεία «Αν το σταματήσεις δεν σε σταματάει τίποτα» μεταθέτει αποκλειστικά το επίκεντρο από τους κινδύνους του καπνίσματος στα θετικά οφέλη που προκύπτουν αν το σταματήσει κανείς, αναδεικνύοντας επιτεύγματα των πρώην καπνιστών. Η εκστρατεία απευθύνεται στα 28 εκατομμύρια καπνιστών εντός ΕΕ ηλικίας από 25 έως 34 και διεξάγεται από το iCoach, μια καινοτόμα ψηφιακή πλατφόρμα παροχής συμβουλών υγείας και εργαλείο εγνωσμένης αξίας.

Καθώς η εκστρατεία ετοιμάζεται να γιορτάσει την 1η της επέτειο, έχει σημειώσει σημαντική επιτυχία, αριθμώντας πλέον περισσότερες από 173.000 εγγραφές στο iCoach, 1 στους χίλιους καπνιστές σε ολόκληρη την Ευρώπη αναζητά ενεργά υποστήριξη στη διακοπή μέσω αυτού του αποκλειστικού διαδραστικού εργαλείου. Το iCoach λειτουργεί αναλύοντας τις συνήθειες καπνίσματος των χρηστών τους και παρέχοντας εξατομικευμένη βοήθεια και συμβουλευτική σε καθημερινή βάση. Είναι επίσης σημαντικό ότι, όπως αποκαλύπτουν οι χρήστες iCoach, ο μέσος καπνιστής δεν διαθέτει την απαραίτητη αυτοπεποίθηση για την επιτυχή διακοπή, ενισχύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τη σημασία της καινοτόμας και υποκινητικής εκστρατείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

«Η πιο σημαντική ιατρική παρέμβαση της εποχής μας είναι η διακοπή του καπνίσματος» ανέφερε η Χριστίνα Γκράτζιου, πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου του Καπνίσματος της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας και επίκουρη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. «Για να διεκδικήσουμε μια Ευρώπη χωρίς τσιγάρο, πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε να προσεγγίσουμε τη διαδικασία διακοπής του καπνίσματος από όλες τις πλευρές. Με την εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας σε ολοκληρωμένα θεραπευτικά προγράμματα, την διεξαγωγή ενημερωτικών προγραμμάτων ευαισθητοποίησης του κοινού και συνεργασίες σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό το νέο φυλλάδιο διακοπής καπνίσματος εν ώρα πτήσης αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας συνεργασίας που μπορεί να κάνει πραγματική διαφορά στο κλάδο της Υγείας στην Ευρώπη».

Πηγή: ygeianews.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *