Κόκκινα μάτια

 
Είναι απλώς µια φυσιολογική αντίδραση σε εξωτερικά ερεθίσµατα ή µπορεί να κρύβουν κάτι σοβαρότερο; Διαβάστε ποιες αιτίες μπορεί να προκαλέσουν το κόκκινο χρώμα στα μάτια…


Κόπωση

Το κόκκινο χρώµα που παίρνουν τα µάτια µας µπορεί να προκαλείται από κόπωση, η οποία δηµιουργεί διαστολή στα αγγεία του µατιού και κατ’ επέκταση την αλλαγή του χρώµατός τους. Πώς µπορεί να συµβεί αυτό;

H παρατεταµένη χρήση του ηλεκτρονικού υπολογιστή κουράζει τα µάτια µας, καθώς τότε εστιάζουµε για πολλή ώρα στην οθόνη χωρίς να ανοιγοκλείνουµε τα βλέφαρά µας.

Ανεξάρτητα όµως από αυτό, όσο περνούν οι ώρες της ηµέρας τα µάτια µας κουράζονται φυσιολογικά, γεγονός που «εκφράζουν» µε το κοκκίνισµά τους.

Ξένοι… επισκέπτες

Ο ερεθισµός εξαιτίας της σκόνης αποτελεί µια από τις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν το σύµπτωµα των κόκκινων µατιών.

Εκτός από τη σκόνη όµως, οποιοδήποτε ξένο σώµα µπορεί να προκαλέσει τη συγκεκριµένη «αντίδραση», όπως π.χ. η χρήση φακών επαφής, που µάλιστα είναι µια από τις πιο συχνές αιτίες ερεθισµού των µατιών.

Ξηρά µάτια

Η ξηροφθαλµία, που εµφανίζεται συνήθως σε γυναίκες µέσης ηλικίας λόγω ορµονικών παραγόντων, προκαλεί τη µείωση της ποιότητας αλλά και της ποσότητας των δακρύων.

Σε αυτή την περίπτωση τα δάκρυα εξατµίζονται πιο γρήγορα και τα µάτια στεγνώνουν και παίρνουν µια κόκκινη χροιά.

Σε αθώες καταστάσεις οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση τεχνητών δακρύων. Αποφύγετε τα κολλύρια που προκαλούν αγγειοσύσπαση, καθώς βοηθούν µεν αλλά, όταν χρησιµοποιούνται για µεγάλα διαστήµατα, προκαλούν εξάρτηση του µατιού.

Πιο σοβαρά αίτια

επιπεφυκίτιδα (µια φλεγµονή στην επιφάνεια του µατιού) που άλλοτε είναι µικροβιακή και συνοδεύεται από πυώδεις εκκρίσεις και άλλοτε ιογενής (πιο δυσάρεστη και εξαιρετικά µεταδοτική) και συνοδεύεται από δάκρυα και βλεννώδεις εκκρίσεις προκαλεί έντονο κοκκίνισµα στα µάτια.

Αλλεργικές αντιδράσεις που προέρχονται από περιβαλλοντικούς παράγοντες (λουλούδια, πεύκα κ.λπ.) ή από συστατικά κάποιων κολλυρίων που χορηγούνται για παθήσεις όπως το γλαύκωµα µπορούν να συνοδεύονται από το συγκεκριµένο σύµπτωµα.

κερατίτιδα (φλεγµονή στον κερατοειδή) αλλά και η ιρίτιδα (φλεγµονή στον πρόσθιο θάλαµο του µατιού) συνοδεύονται από ευαισθησία στο φως, πόνο στα µάτια, θόλωση της όρασης, βλεννώδεις εκκρίσεις, φωτοφοβία αλλά και κοκκίνισµα.

Πηγή: myworld.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *