Κιρσοκήλη: Για ποιες σοβαρές ασθένειες αυξάνει τον κίνδυνο

Η κιρσοκήλη είναι η διάταση των φλεβών του όρχεως και είναι συνέπεια φλεβικής ανεπάρκειας, όπως οι κιρσοί στα πόδια. Προκαλεί πόνο και αίσθημα βάρους ή δυσφορίας στον όρχι, μπορεί να εμποδίσει την ομαλή ανάπτυξή του και να επηρεάσει το σπέρμα και συνεπώς τη γονιμότητα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Stanford θέλησαν να διερευνήσουν αν οι κιρσοί αυξάνουν τον κίνδυνο για άλλα προβλήματα υγείας.

Η κιρσοκήλη επηρεάζει το 15% των ανδρών και σύμφωνα με νέα μελέτη αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη.

«Η κιρσοκήλη συνδέεται με χαμηλή τεστοστερόνη, η οποία με τη σειρά της συνδέεται με μεταβολικούς κινδύνους και καρδιακές παθήσεις», επισημαίνει η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ Νάνσυ Γουάνγκ.

Η Γουάνγκ, ειδικευόμενη στην ουρολογία, και οι συνάδελφοί της ανέλυσαν τα αρχεία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για 4.400 άνδρες με κιρσοκήλη και χιλιάδες άνδρες χωρίς την πάθηση.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνδρες με κιρσοκήλη διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις, αλλά και μεταβολικές ασθένειες όπως ο διαβήτης και η υπερλιπιδαιμία (υψηλά επίπεδα λιπιδίων στο αίμα).

Περαιτέρω ανάλυση έδειξε ότι μόνο οι πάσχοντες από κιρσοκήλη που εκδήλωναν συμπτώματα, όπως ο οσφυϊκός πόνος και τα προβλήματα γονιμότητας, διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτές τις παθήσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα για να είναι σε θέση να κάνουν συγκεκριμένες συστάσεις.
«Παρότι αυτά τα ευρήματα δείχνουν ότι οι κιρσοί σχετίζονται με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαβήτη, ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα χρειαστεί να αλλάξουμε τις ισχύουσες συστάσεις για τα περίπου 17 εκατομμύρια Αμερικανούς άνδρες με κιρσοκήλη», δήλωσε ο Δρ Keith Jarvi, επικεφαλής του τμήματος Ουρολογίας στο νοσοκομείο «Όρος Σινά» στο Τορόντο.

«Το μεγάλο ερώτημα είναι το εξής: Είναι η κιρσοκήλη απλά ένας δείκτης υγείας στους άνδρες ή μπορεί η αποκατάστασή της να βελτιώσει την υγεία των ανδρών μακροπρόθεσμα;» είπε ο Jarvi, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Andrology.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *