Ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται όταν παίρνουμε κιλά

Περισσότερο από 50% αυξάνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 με την αύξηση του σωματικού βάρους, έστω και τριών κιλών σε διάστημα μιας δεκαετίας.

Με άλλα λόγια αφήνοντας το βάρος μας να αυξηθεί σταδιακά με το πέρασμα των χρόνων θέτουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο την υγεία μας, σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge.

Οι ερευνητές εξηγούν ότι εάν οι άνθρωποι ηλικίας 30-60 ετών διατηρούσαν το βάρος τους σταθερό, τότε η μια στις πέντε περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Η έρευνά τους έδειξε ότι η πρόσληψη βάρους τριών κιλών σε διάστημα δέκα χρόνων αύξανε τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 2 κατά 52%.

Η αποθήκευση του περιττού λίπους θεωρείται ότι αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη – την ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία που προέρχονται από 33.000 Σουηδούς οι οποίοι εξετάστηκαν το 1990 καθώς και μετά από μια δεκαετία το 2013.

Η αύξηση του κινδύνου διαβήτη κατά 52% διαπιστώθηκε σε όσους πρόσθεσαν μόλις μια μονάδα στον Δείκτη Μάζας Σώματος. Για ένα άτομο μέσου αναστήματος αυτή η μονάδα, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να σημαίνει τρία επιπλέον κιλά στο σωματικό βάρος.

Βέβαια οι ειδικοί εξηγούν ότι παρότι ο κίνδυνος εκδήλωσης της νόσου για εκείνους που βάζουν λίγα παραπάνω κιλά αυξάνεται, οι πιθανότητες να διαγνωστούν με τη νόσου παραμένουν πολύ χαμηλότερες συγκριτικά με εκείνους που είναι παχύσαρκοι.

Στην έρευνά που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση BMC Public Health οι ειδικοί επισημαίνουν ότι παρότι το να διατηρήσει κάποιος το βάρος του μπορεί να είναι απαιτητικό, θα πρέπει να το δει σαν ένα σημαντικό στόχο για την υγεία του.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *