Κίνδυνος διαβήτη: 6 ύπουλα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Πάνω από 29 εκατομμύρια άνθρωποι στις ΗΠΑ πάσχουν από διαβήτη, αλλά πάνω από 8 εκατομμύρια από αυτούς δεν το γνωρίζουν καν.

Αν ο διαβήτης μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές, όπως καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεφρά και τα νεύρα και απώλεια όρασης.
Ένας από τους λόγους που πολλοί άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν εγκαίρως τον διαβήτη, είναι επειδή εκδηλώνεται με ύπουλα συμπτώματα τα οποία αναπτύσσονται αργά με αποτέλεσμα το άτομο να μην αντιλαμβάνεται εγκαίρως ότι πάσχει από την ασθένεια. Ακόμη και αν τα εντοπίσει όμως, είναι πιθανό να μην κάνει τη σύνδεση με τον διαβήτη.

Δείτε 7 απροσδόκητες ενδείξεις ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι πολύ υψηλά.

Συχνοουρία

Η συχνή ούρηση μπορεί να είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας είναι εκτός ελέγχου.
Όταν η γλυκόζη του αίματος είναι αυξημένη, οι νεφροί προσπαθούν να την αποβάλουν μέσω των ούρων, με αποτέλεσμα να νιώθετε συχνότερα την ανάγκη ούρησης.

Δίψα

Λόγω της απώλειας υγρών μέσω της ούρησης, αυξάνει ο κίνδυνος αφυδάτωσης. Είναι πιθανό να νιώθετε αυξημένη δίψα, αλλά και το στόμα σας στεγνό. Αυτό μπορεί να συμβεί ακόμη και αν πίνετε τις ίδιες ποσότητες υγρών με πριν.

Εξάντληση

Η κόπωση είναι μια κλασσική παρενέργεια της αφυδάτωσης. Αν νιώθετε εξάντληση ή ζαλάδες, πρέπει να συμβουλευτείτε γιατρό. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν ακόμη και αν κοιμάστε και ξυπνάτε στη συνηθισμένη ώρα σας.

Θολή όραση

Η ωχρά κηλίδα είναι ένας μικρός φακός στο κέντρο του ματιού σας που είναι υπεύθυνος για την κεντρική όραση. Όταν η γλυκόζη είναι υψηλή στο αίμα μπορεί να εισχωρήσει στο φακό και να προκαλέσει τη διόγκωσή του. Αυτό το πρήξιμο μπορεί να αλλάξει το σχήμα του φακού, με αποτέλεσμα να μην εστιάζει σωστά και η όραση να είναι θολή ακόμη και αν φοράτε τα γυαλιά ή τους φακούς σας.

Ούλα που ματώνουν

Οι διαβητικοί ασθενείς έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν περιοδοντίτιδα, η οποία επίσης αυξάνει το σάκχαρο στο αίμα και τις επιπλοκές του διαβήτη. Η φλεγμονή των ούλων λόγω της περιοδοντίτιδας διαχέεται στο σώμα και επηρεάζει αρνητικά τον έλεγχο του σακχάρου στους διαβητικούς.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, ο οργανισμός καταπολεμά τα μικρόβια που προκαλούν λοίμωξη στο στόμα σας. Τα αυξημένα σάκχαρα όμως κάνουν το στόμα πολύ πιο φιλικό στα βακτήρια.

Σημάδια στο δέρμα

Τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία σας, συμπεριλαμβανομένων αυτών που βρίσκονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε κόκκινα ή καστανά σημάδια στο δέρμα, ειδικά στα κάτω άκρα. Είναι επίσης πιθανό να παρατηρήσετε σημάδια στις πτυχές του δέρματός σας, ιδιαίτερα στις μασχάλες, τη βουβωνική χώρα ή το λαιμό. Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα προκαλεί ταχύτατη αναπαραγωγή των κυττάρων του δέρματος. Τα νέα κύτταρα έχουν περισσότερη χρωστική ουσία, η οποία προκαλεί αυτά τα σημάδια, τα οποία συνδέονται με φαγούρα και δυσοσμία.

Τι να κάνετε

Αν διαπιστώσετε ότι υποφέρετε από ασυνήθιστη δίψα ή κούραση ή και τα δύο για πάνω από 2-3 μέρες, πρέπει να σας δει γιατρός. Αν κάνετε εξετάσεις αίματος και διαπιστωθούν υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, πρέπει να ακολουθήσετε φαρμακευτική αγωγή και να υιοθετήσετε αλλαγές στο τρόπο ζωής σας. Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες και φτωχή σε σάκχαρα έχει αποδειχθεί ότι αντιστρέφει τον προδιαβήτη και τον διαβήτη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *