Κίνδυνος πρόωρου θανάτου από τα αργά αντανακλαστικά

6B4FA363E74BC6B4AFAF0B6F693BB45C.jpg

  Βρετανική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι που δεν έχουν γρήγορα αντανακλαστικά έχουν αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα

Οι ερευνητές του Τμήματος Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του University College του Λονδίνου (UCL) ανέλυσαν στοιχεία για περισσότερα από 5.000 άτομα ηλικίας 20 έως 59 ετών, για μια περίοδο 15 ετών.

Όταν ξεκίνησε η έρευνα, στις αρχές της δεκαετίας του ’90, οι ερευνητές μέτρησαν τους χρόνους αντίδρασης των εθελοντών με ένα πολύ απλό τεστ: τους ζήτησαν να πατάνε ένα πλήκτρο κάθε φορά που έβλεπαν μια εικόνα στην οθόνη του υπολογιστή.

Στη διάρκεια των επόμενων 15 ετών, οι Βρετανοί επιστήμονες κατέγραψαν τους θανάτους μεταξύ αυτών των 5.000 ανθρώπων. Συνολικά, μέσα στην 15ετία πέθαναν 378 άτομα (το 7,4%). Όσοι πριν χρόνια είχαν εμφανίσει τα βραδύτερα αντανακλαστικά στα τεστ, είχαν 25% μεγαλύτερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, σε σχέση με τον μέσο όρο του χρόνου αντίδρασης των υπολοίπων.

Η σχέση χρόνου αντίδρασης-πρόωρου θανάτου ισχύει εξίσου για άνδρες και γυναίκες, φτωχούς και πλούσιους, μορφωμένους και αμόρφωτους και, γενικότερα, ισχύει άσχετα με το στιλ ζωής του καθενός.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας Χάγκερ-Τζόνσον, «ο χρόνος αντίδρασης αντανακλά ένα βασικό χαρακτηριστικό του κεντρικού νευρικού συστήματος και η ταχύτητα επεξεργασίας των πληροφοριών θεωρείται σημαντική νοητική δεξιότητα». Όπως επεσήμανε, αρκούσε ένα απλό τεστ αντανακλαστικών για να δείξει ότι ο χρόνος αντίδρασης ενός ενηλίκου σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής του, καθώς αποκαλύπτει πόσο σωστά λειτουργεί το κεντρικό νευρικό σύστημα, καθώς και άλλα συστήματα του οργανισμού.

«Οι άνθρωποι που συστηματικά έχουν αργές αντιδράσεις στα νέα ερεθίσματα, μπορεί στη συνέχεια να συναντήσουν προβλήματα, τα οποία θα αυξήσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου τους. Στο μέλλον, ίσως κατορθώσουμε να χρησιμοποιήσουμε το χρόνο αντίδρασης για να παρακολουθούμε την υγεία και να κάνουμε εκτιμήσεις για την επιβίωση των ανθρώπων», τόνισε ο βρετανός επιστήμονας και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι το καλύτερο που μπορεί να κάνει κανείς, για να ζήσει περισσότερο».

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *