Κίνδυνος νέων κρίσεων από τη γρίπη των πτηνών

 
Ο κόσμος κινδυνεύει με μια επανάληψη των κρίσεων της γρίπης των πτηνών που εμφανίσθηκαν το 2006 αν η επιτήρηση και ο έλεγχος αυτής της νόσου δεν ενισχυθούν σε παγκόσμιο επίπεδο, προειδοποίησε σήμερα ο οργανισμός του ΟΗΕ για τα τρόφιμα και τη γεωργία (FAO).


«Η συνέχιση της διεθνούς οικονομικής κρίσης σημαίνει πως υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα χρήματα για την πρόληψη της γρίπης των πτηνών τύπου H5N1 ή άλλων απειλών ζωικής προέλευσης. Έστω κι αν όλοι γνωρίζουν ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις, ανησυχώ επειδή οι κυβερνήσεις, μέσα στις σημερινές συνθήκες, είναι ανίκανες να παραμείνουν σε εγρήγορση», αναφέρει σε ανακοίνωση ο Χουάν Λούμπροθ, επικεφαλής των κτηνιάτρων του FAO.

Σύμφωνα με τον FAO, επιβάλλεται διαρκής αυστηρή επιτήρηση επειδή μεγάλες δεξαμενές του ιού H5N1 εξακολουθούν να είναι παρούσες σε ορισμένες χώρες της Ασίας και της Μέσης Ανατολής, όπου η ασθένεια έχει γίνει ενδημική. Καθώς απουσιάζουν οι κατάλληλοι έλεγχοι, ο ιός θα μπορούσε να διαδοθεί εύκολα σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως συνέβη το 2006, όταν είχαν πληγεί 63 χώρες.

Από το 2003 ως το 2011, η ασθένεια προκάλεσε το θάνατο ή εξανάγκασε στη θανάτωση άνω των 400 εκατομμυρίων πουλερικών πτηνοτροφίας και προκάλεσε οικονομικές απώλειες που υπολογίζονται σε 20 δισεκ. δολάρια. Όπως και πολλές άλλες ζωικές νόσοι, ο H5N1 μπορεί επίσης να μεταδοθεί στον άνθρωπο. Από το 2003 ως το 2011, ο ιός αυτός προσέβαλε περισσότερα από 500 πρόσωπα και προκάλεσε το θάνατο άνω των 300, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Παρά τους σφιχτούς προϋπολογισμούς, «οφείλουμε να ενωθούμε για να βρούμε μαζί τα μέσα για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της παγκόσμιας τροφικής αλυσίδας. Τα κόστη και οι κίνδυνοι από την αδράνεια θα ήταν υπερβολικά υψηλοί», υπογραμμίζει ο Λούμπροθ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *