Κίνδυνος για εξάπλωση της χολέρας από την Αϊτή

C8F33436DC7DB686B137AD01D13043DE.jpg

  Η επιδημία χολέρας που χτυπά την Αϊτή είναι πιθανό να επιδεινωθεί και να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, εάν δεν εξασφαλιστούν επιπλέον κονδύλια για την πρόληψη, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Ο Πέδρο Μεντράνο συντονιστής του αγώνα κατά της χολέρας στην Αϊτή προέβλεψε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), «μια πολύ σοβαρή κατάσταση», αν δεν υπάρξουν κονδύλια πριν από την έναρξη της περιόδου των βροχών το Μάιο, ώστε να γίνει αγορά αντιβιοτικών ή ταμπλετών για τον καθαρισμό του νερού καθώς και για την πρόσληψη προσωπικού.

Η επιδημία έχει στοιχίσει πάνω από 8.330 ζωές από τον Οκτώβριο του 2010 και έχει μολύνει περισσότερους από 680.000 ανθρώπους . Μια έρευνα από το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που διενεργήθηκε τον Ιούνιο του 2011 απέδειξε ότι η χολέρα «εισήχθη» από μέλη της ειρηνευτικής δύναμης του Νεπάλ των οποίων τα περιττώματα είχαν μολύνει ένα ποτάμι βόρεια από την πρωτεύουσα Πορτ- ο- Πρενς. Ο ΟΗΕ πάντως έχει αρνηθεί να αναγνωρίσει επισήμως την ευθύνη των στελεχών του.

Περίπου 65.000 νέα κρούσματα αναφέρθηκαν το 2013 , που είναι πάντως το χαμηλότερο ποσοστό από το ξέσπασμα της επιδημίας, αλλά πάνω από 550 άνθρωποι που έχουν μολυνθεί έχασαν τη ζωή τους το ίδιο έτος, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Αν η χρηματοδότηση δεν αυξηθεί, όπως λέει ο Μεντράνο, ο αριθμός των κρουσμάτων θα μπορούσε να διπλασιαστεί το 2014 και ο αριθμός των νεκρών να τετραπλασιαστεί. «Εάν δεν κάνουμε τις αναγκαίες επενδύσεις τώρα, θα υπάρξουν φέτος ίσως 180.000 επιπλέον κρούσματα και κάπου 2.000 θάνατοι» προέβλεψε ο αξιωματούχος που φέρει το βαθμό του βοηθού Γενικού Γραμματέα. Το στέλεχος της χολέρας στην Αϊτή, έχει αναφερθεί στο Μεξικό, την Κούβα και τη Δομινικανή Δημοκρατία , όπου έχει προκαλέσει επίσης πολλούς θανάτους.

Ιστορικά είναι εξαιρετικά πιθανό να εξαπλωθεί η επιδημία χολέρας όπως ανέφερε ο Μεντράνο φέρνοντας ως παράδειγμα τη μια και μοναδική περίπτωση χολέρας που εμφανίστηκε σε λιμάνι του Περού τη δεκαετία του 1990 αλλά ήταν αρκετή για να προκαλέσει τη διάδοση της ασθένειας σε 18 χώρες της Λατινικής Αμερικής και το θάνατο 10.000 ανθρώπων. Ο Πέδρο Μεντράνο απηύθυνε έκκληση για ένα «Σχέδιο Μάρσαλ για το νερό και την αποχέτευση» στην Αϊτή, μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, από τις πλέον φτωχές στον πλανήτη που έχει χτυπηθεί τα τελευταία χρόνια από μια σειρά φυσικών καταστροφών αλλά και από την πολιτική αστάθεια.

Από την πλευρά του ο Όλιβερ Σουλτζ, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Αϊτή , δεν αποτολμά να προβλέψει τον πιθανό αριθμό θυμάτων, αλλά αναγνωρίζει ότι η πρόληψη είναι απαραίτητη πριν από την περίοδο των βροχών. Οι ΓΧΣ εξετάζουν δέκα νέες περιπτώσεις χολέρας ανά ημέρα, αλλά την περίοδο των βροχών το ποσοστό αυτό μπορεί να υπερβεί τα εκατό, σύμφωνα με τον Όλιβερ Σουλτζ.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *