Πώς επιδρούν τα κατοικίδια στην ψυχική υγεία των παιδιών

Την υποστήριξη που προσφέρουν τα κατοικίδια στα παιδιά θέλησαν να διαπιστώσουν ερευνητές του πανεπιστημίου της Φλόριντα, καθώς σύμφωνα με την ευρέως διαδεδομένη άποψη ένα σκυλάκι στο σπίτι κάνει καλό στους μικρούς ενοίκους.

Για την έρευνά τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Social Development, οι ερευνητές επιστράτευσαν περίπου 100 οικογένειες που επισκέφτηκαν το εργαστήριο του πανεπιστημίου με το σκύλο τους.

Οι ερευνητές υπέβαλαν τα παιδιά της οικογένειας σε στρεσογόνες καταστάσεις όπως π.χ. το να μιλήσουν μπροστά σε κοινό ή να κάνουν αριθμητικές πράξεις χωρίς χαρτί και μολύβι. Τα παιδιά έκαναν τα τεστ είτε με την παρουσία του σκύλου, είτε παρουσία του γονιού τους είτε χωρίς να είναι κάποιος παρών.

«Τα παιδιά ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερα στρες όταν είχαν μαζί τους το σκυλάκι τους συγκριτικά με τον γονιό ή όταν ήταν μόνα τους» ανέφερε η ερευνήτρια Darlene Kertes.

Οι μετρήσεις δειγμάτων σάλιου των παιδιών για τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) έδειξαν ότι οι τιμές της ήταν χαμηλότερες όταν το παιδί είχε κοντά του σκύλο και τον χάιδευε, όχι όμως και όταν ο σκύλος πλησίαζε το παιδί από μόνος του.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *