Αλλάξτε μια καθημερινή συνήθεια και βελτιώστε την υγεία σας

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Applied Physiology, Nutrition and Metabolism, δείχνει πως η χρήση της σκάλας για επαναλαμβανόμενα μικρά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα, μπορεί να βελτιώσει την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος.

Για τους σκοπούς της μελέτης, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από νεαρούς ενήλικες, από τους οποίους ζήτησαν να ανεβαίνουν 60 σκαλιά με γρήγορο ρυθμό, 3 φορές την ημέρα, με ενδιάμεση ανάπαυση 1-4 ωρών.

Οι συμμετέχοντες ακολούθησαν την παραπάνω σύσταση για 3 ημέρες κάθε εβδομάδα και συνολικό διάστημα 6 εβδομάδων. Μετά το εν λόγω χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική αύξηση της καρδιο-αναπνευστικής ικανότητας, υποδηλώνοντας βελτίωση της φυσικής κατάστασης.

Όπως σχολιάζουν οι ερευνητές, αν και η απόλυτη διαφορά ήταν μικρή, φαίνεται πως η χρήση της σκάλας μπορεί να αποτελέσει μια μέθοδο ενσωμάτωσης μικρών διαστημάτων άσκησης στην καθημερινότητα.

Κλείνοντας, αναφέρουν ότι σκοπεύουν να εξετάσουν την επίδραση ανάλογων προγραμμάτων άσκησης και σε άλλους δείκτες υγείας, όπως η αρτηριακή πίεση και ο γλυκαιμικός έλεγχος.

Διαβάστε ακόμη...