Καταπολέμηση του καρκίνου με «κύτταρα-δολοφόνους»

 
Η καταπολέμηση του καρκίνου με τη βοήθεια του ίδιου του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού είναι μια πολλά υποσχόμενη θεραπευτική προσέγγιση.


Ήδη, τέτοιες ανοσολογικές θεραπείες εφαρμόζονται συστηματικά για τη θεραπεία μερικών μορφών καρκίνου, όπως του κακοήθους μελανώματος και του καρκίνου του προστάτη, με τη βοήθεια των φυσικών «Κυττάρων-Δολοφόνων» που υπάρχουν έμφυτα στον οργανισμό. Τα συγκεκριμένα κύτταρα είναι προγραμματισμένα να καταστρέφουν τα καρκινικά κύτταρα, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι η ταχεία απώλεια της δραστηριότητας και της επιθετικότητάς τους.

Ερευνητές από το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ), προσπαθούν, λοιπόν, τώρα, να αναπτύξουν αντικαρκινικές θεραπείες με «ενισχυμένα» Κύτταρα-Δολοφόνους, ούτως ώστε να μπορούν να χτυπηθούν ακόμη και συμπαγείς καρκινικοί όγκοι.

Η ενίσχυση της επιθετικότητας των Κυττάρων-Δολοφόνων δοκιμάζεται ήδη σε πειραματόζωα, χρησιμοποιώντας ένα κοκτέιλ τριών διαφορετικών ανοσολογικών μεσολαβητών (ιντερλευκίνες 12, 15, και 18). Αρχικά, τα Κύτταρα-Δολοφόνοι «μπολιάζονται», στα εργαστήρια, με το τριπλό κοκτέιλ από ιντερλευκίνες και στη συνέχεια εγχύονται στα πειραματόζωα. Τα πρώτα πειράματα έδειξαν ότι επιβραδύνεται σημαντική η ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Τα πειραματόζωα επέζησαν πολύ περισσότερο, ενώ στο ένα τέταρτο από αυτά καταγράφτηκε ακόμη και πλήρης υποχώρηση των καρκινικών όγκων. Αντίθετα, Κύτταρα-Δολοφόνοι που δεν υπέστησαν επεξεργασία, αποδείχτηκαν τελείως αναποτελεσματικά.

Οι ερευνητές, επιπλέον, διαπίστωσαν ότι τα «επεξεργασμένα» Κύτταρα-Δολοφόνοι- από τη στιγμή που εγχύθηκαν στα πειραματόζωα- άρχισαν να πολλαπλασιάζονται έντονα. Και ακόμη, άρχισαν να δέχονται…ενισχύσεις και από άλλα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε η επιθετική τους δράση να διατηρηθεί ενεργή για σημαντικό χρονικό διάστημα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και τρεις μήνες μετά την έγχυση, οι ανοσολόγοι του DKFZ συνέχιζαν να βρίσκουν ενεργά και λειτουργικά Κύτταρα-Δολοφόνους στα πειραματόζωα, ακόμη και αν οι καρκινικοί όγκοι είχαν ήδη εξαφανιστεί.

Ωστόσο, τα επεξεργασμένα Κύτταρα-Δολοφόνοι κατάφερναν να συρρικνώσουν τους καρκινικούς όγκους μόνο σε πειραματόζωα που, προηγουμένως, είχαν υποβληθεί σε θεραπεία με ακτινοβολία. Η δράση τους ενάντια στους καρκινικούς όγκους ήταν σαφέστατα πιο ισχυρή εάν το πειραματόζωο είχε ακτινοβοληθεί, συγκριτικά με τα πειραματόζωα στα οποία δεν είχε προηγηθεί ακτινοθεραπεία. Οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμη την ακριβή μοριακή αιτία για αυτή την παρατήρηση, ωστόσο, όπως παρατηρούν, είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο συνδυασμός ακτινοθεραπείας και έγχυσης Κυττάρων-Δολοφόνων που έχουν «μπολιαστεί» με το κοκτέιλ από ιντερευκίνες, μπορεί να δοκιμαστεί με μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας στην κλινική πράξη.

Πέρα μάλιστα από τα πειραματόζωα, διαπιστώθηκε ότι και τα ανθρώπινα Κύτταρα-Δολοφόνοι που εμπλουτίζονται με το κοκτέιλ, εμφανίζουν όλες τις μοριακές ενδείξεις για παρατεταμένη ενεργοποίηση της δράσης τους. Η ομάδα των Γερμανών ερευνητών έχουν ήδη αρχίσει δοκιμές για την αποτελεσματικότητα επεξεργασμένων Κυττάρων-Δολοφόνων στην καταπολέμηση ανθρώπινων καρκινικών κυττάρων.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *