Η κατανάλωση καφέ «ασπίδα» κατά της εμφάνισης νοσημάτων

Πόσοι είναι εκείνοι που δε μπορούν να ξεκινήσουν την ημέρα τους χωρίς το άρωμα και το χαρμάνι ενός καφέ, όπως για παράδειγμα ο ελληνικός. Ή που έχουν συνδυάσει τα διαλείμματα μέσα στην ημέρα με τον αγαπημένο τους καφέ.

Αυτή η συνήθεια φαίνεται ότι πέρα από ευχάριστη είναι και υγιεινή. Ας δούμε το γιατί:

Πλήθος μεμονωμένων μελετών έχει δείξει πως ο καφές μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, καθώς και την πιθανότητα εμφάνισης καρδιακής ανεπάρκειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Πόσο ισχυρές είναι όμως αυτές οι ενδείξεις και τι συμπεράσματα προκύπτουν εάν τα υπάρχοντα δεδομένα αξιολογηθούν συνδυαστικά;

Στο παραπάνω ερώτημα θέλησαν να απαντήσουν ερευνητές από πανεπιστήμιο στη Μ. Βρετανία. Προς την κατεύθυνση αυτή μια νέα ανασκόπηση ερευνητικών μελετών, που δημοσιεύεται στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, δείχνει πως η συστηματική μέτρια κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης διάφορων νοσημάτων.
Για το σκοπό αυτό, αξιολόγησαν 201 μετα-αναλύσεις επιδημιολογικών μελετών και 17 μετα-αναλύσεις κλινικών δοκιμών. Συνολικά, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση περίπου 4 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα είναι πιο πιθανό να ωφελήσει, παρά να βλάψει την υγεία. Ειδικότερα, η πρόσληψη καφέ βρέθηκε να συνδέεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων, καρκίνου, μη-αλκοολικής λιπώδους διήθησης του ήπατος, κίρρωσης του ήπατος και σακχαρώδη διαβήτη.

Επιπλέον, ο καφές συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα από οποιαδήποτε αιτία και ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διάφορων νοσημάτων παρατηρήθηκε για μέση κατανάλωση 3-4 φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση 3 φλιτζανιών καφέ ημερησίως βρέθηκε να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου και θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο κατά 19% και 30%, αντίστοιχα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *