Κατανάλωση αλκοόλ από διαβητικούς

197BBF08AFE3ACCAE4F0CF39F813F3F6.jpg

  Σε γενικές γραμμές, η μέτρια και λογική χρήση του αλκοόλ δεν απαγορεύεται στα άτομα με διαβήτη. Εξάλλου, αυτό αποτελεί μέρος του τρόπου ζωής στη χώρα μας και είναι παραδοσιακό στοιχείο στη μεσογειακή μας διατροφής.

Ωστόσο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τα εξής:

– Η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις συστάσεις του θεράποντα γιατρού και του διαιτολόγου.

– Το αλκοόλ δεν θα πρέπει να καταναλώνεται με άδειο στομάχι, ούτε μετά από έντονη άσκηση ή βαριά σωματική εργασία. Η υπογλυκαιμία στις παραπάνω περιπτώσεις είναι έντονη και μπορεί να εμφανιστεί μετά από αρκετές ώρες, ακόμη και το επόμενο πρωί.

Είναι προτιμότερο να καταναλώνετε το ποτό σας κατά τη διάρκεια του γεύματος ή να το συνοδεύετε με υγιεινά σνακ, όπως τα ωμά λαχανικά, οι ανάλατοι ξηροί καρποί, κριτσίνια με τυρί, χωρίς φυσικά να ξεχνάτε το μέτρο. Στην περίπτωση που πιείτε χωρίς τη συνοδεία φαγητού, καταναλώστε κάποιο υδατανθρακούχο τρόφιμο πριν κοιμηθείτε (π.χ γάλα με λίγα δημητριακά ή 1 τοστ) προκειμένου να αποφευχθεί τυχόν υπογλυκαιμία.

Πλήρης αποχή από την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών συστήνεται αυστηρά σε γυναίκες με διαβήτη κυήσεως, σε αρρύθμιστους ινσουλινο – εξαρτώμενους διαβητικούς, σε διαβητικούς με νεφροπάθεια, αυξημένα τριγλυκερίδια (>200mg/dL), παγκρεατίτιδα, παθήσεις του ήπατος κ.λ.π.

Όταν τα άτομα με διαβήτη έχουν σε γενικές γραμμές καλή ρύθμιση και δεν είναι παχύσαρκα, επιτρέπεται να καταναλώνουν αλκοόλ, σύμφωνα όμως πάντοτε με τις συστάσεις που μιλούν για κατανάλωση μίας μερίδας αλκοόλ την ημέρα για τις γυναίκες και 2 μερίδες για τους άνδρες. Θυμηθείτε ότι η παραπάνω ποσότητα δεν λειτουργεί αθροιστικά.

Προτιμήστε «καθαρά» ποτά και αποφύγετε αυτά στα οποία προστίθενται μεγάλες ποσότητες ζάχαρης ή υδατάνθρακα όπως είναι το λικέρ, τα γλυκά κρασιά και τα διάφορα κοκτέιλς.

Πολλές φορές επειδή τα συμπτώματα της μέθης είναι παρόμοια με αυτή της υπογλυκαιμίας, είναι πολύ πιθανό να δημιουργηθεί σύγχυση και να μην παρασχεθεί η κατάλληλη βοήθεια στον ασθενή τη στιγμή που τη χρειάζεται.

Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στις κοινωνικές εκδηλώσεις;

Η σόδα, το μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό με δύο σταγόνες λεμόνι ή λάιμ, τα κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ, το ξηρό κρασί, η μπύρα χωρίς αλκοόλ μπορούν κάλλιστα να αποτελούν σωστή επιλογή σε μια κοινωνική εκδήλωση. Όταν μια βραδινή έξοδος παρατείνεται, το ποτό θα πρέπει να καταναλώνεται αργά για να διαρκεί, ενώ εάν η παράταση είναι μεγάλη, τα light αναψυκτικά είναι μια πιθανή και ανώδυνη επιλογή, καθώς δεν περιέχουν ζάχαρη και δεν επηρεάζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Πηγή: nutrimed.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *