Η Κάρτα Υγείας Αθλητή σώζει ζωές

Κανένας αθλητής δεν θα μπορεί πλέον να πάρει μέρος σε κανέναν αγώνα ή σε προπονήσεις συλλόγου, αν δεν έχει υποβληθεί στον ελάχιστο καρδιολογικό έλεγχο, το ηλεκτροκαρδιογράφημα.Αυτή ειναι η νέα πολιτική των υπουργείων Αθλητισμού και Υγείας που συνοψίζεται σε μια κάρτα υγείας του αθλητή, την οποία από την 1η Ιανουαρίου 2019 θα υποχρεούνται να κατέχουν όλοι οι αθλητές, κάθε ηλικίας, που έχουν δελτίο σε σωματείο.

Η αναβαθμισμένη παρέμβαση στο επίπεδο της πρόληψης και της προστασίας της ατομικής και της δημόσιας υγείας εντάσσεται σε μία εθνική στρατηγική που αναπτύσσει η Πολιτεία αυτή την περίοδο χάρη σε πολλαπλές συνεργασίες ανάμεσα στο χώρο του αθλητισμού και της υγείας.

Για αυτή την εθνική στρατηγική εστιασμένη στην Κάρτα Υγείας του Αθλητή μίλησαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο γγ Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο γγ Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ) Αλέξανδρος Καποδίστριας και ο καρδιολόγος και μέλος της ομάδας εργασίας της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρίας, Άρης Αναστασάκης. Παρών ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος.

Η έγκαιρη διάγνωση καρδιαγγειακών παθήσεων και ατόμων με γονιδιακή ευαισθησία θα οδηγήσει στην πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους νέους ανθρώπους, κι ενώ μόνο στο νομό Αττικής καταγράφονται 48 αιφνίδιοι θάνατοι με μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη, κάθε χρόνο!

Παράλληλα, μπαίνει τέλος σε ανισότητες, δηλαδή παιδιά που ελέγχονται κάθε εξάμηνο και παιδιά που δεν ελέγχονται καθόλου, αφού με αυτή τη νομική παρέμβαση τα παιδιά που ήταν εκτός πεδίου θα υποβάλλονται σε έλεγχο με ένα προσιτό κόστος.

Για το σκοπό αυτό, γιατροί κάθε ειδικότητας, και όχι μόνο καρδιολόγοι, σε όλη την περιφέρεια, καθώς και στις ακριτικές περιοχές που ασχολούνται στη διαδικασία της έκδοσης πιστοποιητικού υγείας αθλητών, θα λάβουν ειδική επιμόρφωση. Οι πιστοποιημένοι γιατροί θα είναι καταγεγραμμένοι, καθώς θα υπάρχει σχετικό μητρώο γιατρών στο ΕΚΑΕ, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο πλαστών σφραγίδων, ενώ αριθμό πιστοποίησης θα λαμβάνει κάθε γιατρός που παρακολουθεί το επιμορφωτικό σεμινάριο.

Διαβάστε ακόμη...