Καρκίνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

 
Οι γυναίκες που καθυστερούν να γίνουν μητέρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους, όταν μείνουν τελικά έγκυες, αναφέρει νέα έρευνα.


Ο αριθμός των εγκύων που διαγιγνώσκονται με καρκίνο έχει αυξηθεί τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με αυστραλιανή έρευνα, ενώ η τάση αυτή σχετίζεται με το γεγονός ότι οι γυναίκες αποφασίζουν να κάνουν παιδιά σε πιο μεγάλη ηλικία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση μαιευτικής και γυναικολογίας BJOG το 2007 192 στις 100.000 εγκύους ή λεχώνες διαγνώστηκαν με καρκίνο. Το ποσοστό αυτό το 1994 ήταν 112 στις 100.000 γυναίκες.

Το ίδιο διάστημα το ποσοστό των γυναικών που έμεναν έγκυες μετά τα 35 αυξήθηκε από 13 σε 24%.

«Οι καρκίνοι που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη έχουν αυξηθεί και αυτό εξηγείται μερικώς από την αύξηση των ηλικιακών ορίων που οι γυναίκες επιλέγουν να γίνουν μητέρες» δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Christine Roberts από το πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

«Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οι γυναίκες έρχονται συχνότερα σε επαφή με υπηρεσίες υγείας, αυξάνοντας τις πιθανότητες να γίνει η διάγνωση ενός τέτοιου περιστατικού, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάζεται η ανάπτυξη ενός όγκου» πρόσθεσε.

Η ερευνητική της ομάδα μελέτησε ιατρικά δεδομένα 780.000 γυναικών που έφεραν στον κόσμο 1,3 εκατ. παιδιά το διάστημα 1994-2008.

Την ίδια περίοδο καταγράφηκαν περίπου 1.800 περιστατικά νέων καρκίνων σε γυναίκες σε ενδιαφέρουσα και σε άλλες που είχαν φέρει στον κόσμο ήδη ένα παιδί την προηγούμενη χρονιά.

Καθώς ο αριθμός των διαγνώσεων καρκίνων αυξανόταν με την πάροδο των ετών, το ίδιο συνέβαινε και με τη μέση ηλικία που οι γυναίκες αποφάσιζαν να μείνουν έγκυες, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το 1994 οι γυναίκες που αποφάσιζαν να κάνουν παιδί μετά τα 35 ήταν 13% ενώ το 2007 το ποσοστό είχε αυξηθεί στο 24%.

Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται με την πάροδο των ετών, και οι γυναίκες άνω των 35 είχαν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο συγκριτικά με εκείνες που ήταν κάτω των 30 το 2007.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *