Καρκίνος του δέρματος: Οι 5 μορφές του μέσα από φωτογραφίες

Ο καρκίνος του δέρματος είναι ένας καρκίνος που μπορούμε να εντοπίσουμε μόνοι μας, εφόσον βέβαια γνωρίζουμε τι πρέπει να αναζητήσουμε.

Το αμερικανικό Ίδρυμα για τον Καρκίνο του Δέρματος (SCF) συνιστά η αυτοεξέταση του δέρματος να γίνεται μία φορά τον μήνα και να περιλαμβάνει προσεκτική εξέταση ολόκληρου του σώματος, από την κορυφή ως τα νύχια, ιδανικά με τη βοήθεια καθρέφτη ή με τη συμβολή ενός φίλου/συγγενή ώστε να εξεταστούν ακόμη και τα πιο «δυσπρόσιτα» σημεία του σώματος.

Οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα, ιδίως αν μοιάζει αφύσικη συγκριτικά με άλλα υπάρχοντα σημάδια, αν δεν βελτιώνεται, αν εξελίσσεται ή αν προκαλεί συμπτώματα (π.χ. πόνο, διαρροή υγρού), πρέπει να αξιολογείται άμεσα από τον δερματολόγο.

Οι διαφορετικές μορφές του καρκίνου του δέρματος
Δεν είναι όλοι οι καρκίνοι του δέρματος εξίσου επικίνδυνοι. Το μελάνωμα, αν και σπάνιο, είναι η πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος.

Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τόσο του μελανώματος όσο και των υπολοίπων μορφών καρκίνου μπορείτε να τα δείτε παρακάτω.

1. Μελάνωμα: Οφείλεται στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των μελανοκυττάρων, των κυττάρων του δέρματος που καθορίζουν την απόχρωση του δέρματος. Εμφανίζεται συχνά είτε σε υπάρχουσες ελιές είτε σε νέες ελιές στο δέρμα. Η ασυμμετρία, το ακανόνιστο περίγραμμα, το ανομοιόμορφο χρώμα και η αύξηση στο μέγεθος είναι τα πλέον «ύποπτα» συμπτώματα που μπορεί να υποδεικνύουν μελάνωμα σε μια ελιά.

2. Ακτινική κεράτωση: Αποτελεί προκαρκινική αλλοίωση και προκαλείται από την υπερβολική έκθεση στον ήλιο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά όχι πάντα, εξελίσσεται σε ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Η συγκεκριμένη αλλοίωση χαρακτηρίζεται από το κοκκίνισμα, το ξεφλούδισμα και την τραχιά υφή του δέρματος. Μπορεί επίσης να προκαλεί φαγούρα και/ή να πονά. Είναι πιο συχνή στο πρόσωπο, στα αυτιά, στον αυχένα και στα χέρια.

3. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος (περίπου 8 στα 10 περιστατικά). Συνήθως εξελίσσεται αργά και θεραπεύεται σχετικά εύκολα, εφόσον εντοπιστεί έγκαιρα. Μοιάζει συχνά με σπυράκι ή εξάνθημα που δεν επουλώνεται, ένα ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι όμως ότι η επιφάνειά του γυαλίζει αρκετά. Μπορεί επίσης να ξεφλουδίζει ή και να αιμορραγεί.

4. Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα: Είναι η δεύτερη συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος και πολλές φορές η δερματική αλλοίωση μοιάζει με το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, με εξαίρεση τη γυαλάδα στην επιφάνειά του. Συνήθως το χρώμα του είναι ροδαλό ή κοκκινωπό, μπορεί αρχικά να είναι επίπεδο και να εξελιχθεί σε μικρό στρογγυλό όζο. Μπορεί επίσης η επιφάνειά του να είναι τραχιά και να ξεφλουδίζει, να αιμορραγεί ή να προκαλεί φαγούρα/πόνο.

5. Καρκίνωμα Merkel: Είναι σπάνιο, αλλά αρκετά επικίνδυνο, καθώς εξελίσσεται με πολύ γρήγορο ρυθμό και μπορεί να εξαπλωθεί σε άλλα σημεία του σώματος. Συνήθως είναι μικρό σε μέγεθος και δεν πονά. Το χρώμα του μπορεί να είναι κόκκινο, ροζ ή μοβ και να είναι λείο και γυαλιστερό στην όψη και σκληρό στο άγγιγμα. Το καρκίνωμα Merkel εμφανίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, στον λαιμό και στα χέρια.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *