Για ποιους αυξάνεται έως 153% ο κίνδυνος να πυροδοτηθεί καρκίνος από τις ακτινογραφίες

Μια νέα μελέτη έρχεται στο φως της δημοσιότητας και συνδέει τις ακτινογραφίες με τον καρκίνο για όσους έχουν πολλά κιλά.

Οι πολύ παχύσαρκοι άνθρωποι χρειάζονται πολύ υψηλότερη δόση ακτινοβολίας κατά τις εξετάσεις ακτίνων-Χ, από ό,τι οι άνθρωποι κανονικού βάρους, με αποτέλεσμα να έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Κάρεν Ναπ του Πανεπιστημίου του Έξετερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ακτινολογικό περιοδικό Journal of Radiological Protection, μελέτησαν 630 ασθενείς που είχαν δείκτη μάζας σώματος έως 50 (ο δείκτης κανονικού βάρους είναι έως 25).

Διαπιστώθηκε ότι τα εν λόγω υπερβολικά παχύσαρκα άτομα χρειάζονταν πολύ ισχυρότερη ακτινοβολία κατά τις ακτινογραφίες εξαιτίας της αυξημένης ποσότητας ιστών που έπρεπε να απεικονιστεί. Ο κίνδυνος καρκίνου λόγω της έξτρα ακτινοβολίας υπολογίστηκε ότι ήταν κατά μέσο όρο 153% μεγαλύτερος σε σχέση με τους ανθρώπους κανονικού βάρους. Όμως ο απόλυτος κίνδυνος καρκίνου παραμένει χαμηλός.

Η δόση της ακτινοβολίας κατά τις ακτινογραφίες προσαρμόζεται από τους ακτινολόγους ανάλογα με το βάρος του εξεταζόμενου και το όργανο προς απεικόνιση. Για παράδειγμα μια ακτινογραφία στην κοιλιά απαιτεί μεγαλύτερη δόση ακτινοβολίας από ό,τι στο στήθος.

Όσο υψηλότερη είναι η δόση, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος πρόκλησης βλάβης στα κύτταρα, πράγμα που μπορεί να πυροδοτήσει καρκίνο όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Διαβάστε ακόμη...