Σώζει Ζωές: Πως θα καταλάβετε αν παθαίνετε καρδιακή προσβολή ή ανακοπή

Πολλοί υποθέτουν ότι η ξαφνική καρδιακή ανακοπή και η καρδιακή προσβολή είναι το ίδιο πράγμα, όμως δεν είναι έτσι. Σας παραθέτουμε μερικές πληροφορίες για το πως να αναγνωρίζετε όταν συμβεί κάποιο από αυτά:

1. Καρδιακή προσβολή: Η καρδιακή προσβολή είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου το οποίο συμβαίνει όταν μια από τις στεφανιαίες αρτηρίες που τροφοδοτούν το μυοκάρδιο με αίμα, παθαίνει μερική ή ολική απόφραξη. Το αποτέλεσμα είναι μια σοβαρή βλάβη ή νέκρωση του μέρους εκείνου του μυοκαρδίου που εξαρτάται από την αρτηρία που φέρει τη στένωση και έχει αποφραχθεί. Συμπτώματα: πίεση ή σφίξιμο στην περιοχή του θώρακα, πόνος στο στήθος, πόνοι στο σώμα, πόνος στα χέρια ή στο πάνω μέρος της πλάτης και το σαγόνι, κρύος ιδρώτας, ναυτία, δυσκολία στην αναπνοή, άγχος.

3. Καρδιακή ανακοπή: Η καρδιακή ανακοπή είναι η αιφνίδια απώλεια της καρδιακής λειτουργίας σε ένα άτομο το οποίο μπορεί να έχει διαγνωσμένη καρδιακή νόσο ή όχι. Ο χρόνος και τρόπος θανάτου είναι απροσδόκητος. Συμβαίνει ακαριαία ή αμέσως μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Συμπτώματα: Τα παρακάτω συμπτώματα μπορούν να συμβούν μέσα σε λίγα λεπτά και μπορούν να οδηγήσουν σε περιστατικό καρδιακής ανακοπής, όπως και κατά τη διάρκεια και αμέσως μετά από απώλεια αισθήσεων: μειωμένη αναπνοή, λαχάνιασμα, σύντομες αναπνοές ή δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία, πόνος στο στήθος, ξαφνική κατάρρευση, αδύναμος σφυγμός, απουσία της αναπνοής, λιποθυμία.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *