Κάπνισμα-ποτό επισπεύδουν τον καρκίνο του παγκρέατος

 
Όσοι καπνίζουν ή πίνουν πολύ μπορεί να εμφανίσουν καρκίνο του παγκρέατος σε μικρότερη ηλικία συγκριτικά με εκείνους που δεν έχουν αυτές τις συνήθειες, αποφαίνεται νέα μελέτη.


Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ακόμη ότι η σχέση αυτή παύει να ισχύει για πρώην καπνιστές ή όσους έχουν κόψει το ποτό τουλάχιστον δέκα χρόνια προτού διαγνωστούν.

Κατά μέσο όρο έχουμε μια στις 71 πιθανότητες να εμφανίσουμε καρκίνο του παγκρέατος στη διάρκεια της ζωής μας, με μέσο όρο διάγνωσης τα 72 χρόνια. Στη συγκεκριμένη μελέτη όσοι καπνίζουν και όσοι πίνουν πολύ διαγνώστηκαν μια δεκαετία νωρίτερα.

Τα συμπεράσματα της έρευνας που δημοσιεύτηκαν στην Αμερικανική Επιθεώρηση Γαστρεντερολογίας βασίστηκαν στο ιστορικό 811 ασθενών με καρκίνο του παγκρέατος.

Εκείνοι που εξακολουθούσαν να καπνίζουν είχαν διαγνωστεί περίπου στα 62 τους σε αντίθεση με τους μη καπνιστές που διαγνώστηκαν στα 70. Ταυτόχρονα, όσοι έπιναν πολύ διαγνώστηκαν στα 61 τους, σχεδόν μια δεκαετία πριν από εκείνους που δεν έπιναν. Μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ θεωρείται περίπου τρία ή περισσότερα ποτά την ημέρα.

Όσοι κάπνιζαν περισσότερο από ένα πακέτο τσιγάρα την ημέρα διαγνώστηκαν σε μικρότερη ηλικία σε σχέση με εκείνους που κάπνιζαν λιγότερο από ένα πακέτο. Και όσοι απείχαν από αυτές τις δύο συνήθειες για διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, ο υπερβολικός κίνδυνος εμφάνισης του καρκίνου νωρίτερα φαίνεται ότι εξαφανιζόταν.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *