Καμπανάκι για την αύξηση καρδιακών-διαβήτη-παχυσαρκίας

 
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την εξάπλωση των χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και τα καρδιακά νοσήματα από τις ανεπτυγμένες χώρες στις φτωχότερες, όπως η Αφρική.


Ένας στους τρεις ενήλικες σε όλο τον κόσμο υποφέρει από υψηλή αρτηριακή πίεση -την αιτία σχεδόν των μισών θανάτων από εγκεφαλικό ή καρδιακή πάθηση- και το φαινόμενο αυτό πλήττει σχεδόν τον μισό ενήλικο πληθυσμό σε ορισμένες χώρες της Αφρικής.

Στην ετήσια έκθεσή του για την παγκόσμια υγεία, ο ΠΟΥ αναφέρει ακόμη ότι ένας στους δέκα ενήλικες σε όλο τον κόσμο πάσχει από διαβήτη, μια νόσο η αντιμετώπιση της οποίας κοστίζει δισεκατομμύρια δολάρια και η οποία προκαλεί προδιάθεση για καρδιακό νόσημα, ηπατική ανεπάρκεια και τύφλωση.

Χρόνιες παθήσεις όπως ο διαβήτης, τα καρδιακά νοσήματα και ο καρκίνος θεωρείται συχνά ότι πλήττουν κυρίως τους κατοίκους των πλούσιων χωρών, όπου η διατροφή πλούσια σε λιπαρά, η κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα συνιστούν σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για την υγεία. Ωστόσο ο ΠΟΥ αναφέρει ότι σχεδόν το 80% των θανάτων από αυτές τις παθήσεις σημειώνονται σήμερα σε χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος.

Στην Αφρική, το αυξανόμενο ποσοστό καπνιστών, η τάση υιοθέτησης διατροφής δυτικού τύπου και το χαμηλό ποσοστό σωματικής άσκησης υποδηλώνουν ότι τα ποσοστά των χρόνιων ή των αποκαλούμενων μη μεταδιδόμενων ασθενειών αυξάνονται δραματικά και αναμένεται να ξεπεράσουν εκείνα άλλων ασθενειών ως συχνότερη αιτία θανάτου μέχρι το 2020, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Στις πλούσιες χώρες η διάγνωση και θεραπεία με χαμηλού κόστους φάρμακα έχουν μειώσει σημαντικά τα κρούσματα υπέρτασης στον πληθυσμό και αυτό έχει συμβάλει στη μείωση των θανάτων από καρδιακά νοσήματα, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Αλλά σε πολλές χώρες της Αφρικής εκτιμάται ότι το ποσοστό των ενηλίκων που πάσχουν από υπέρταση ξεπερνάει το 40% και σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει το 50%.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα, αναφέρει ο ΠΟΥ είναι η παχυσαρκία καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι τα ποσοστά της διπλασιάστηκαν σε όλες τις περιοχές του κόσμου κατά το διάστημα 1980-2008.

Τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας καταγράφονται στη Λατινική Αμερική, όπου το 26% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι και τα χαμηλότερα στη νοτιοανατολική Ασία με μόλις 3% των ενηλίκων να είναι παχύσαρκοι.

Η έκθεση αποφάνθηκε ότι οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο είναι πιθανότερο να είναι παχύσαρκες σε σχέση με τους άνδρες και επομένως κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη, καρδιακή πάθηση και κάποιες μορφές καρκίνου.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *