«Καμπανάκι» για τη συχνότητα του σακχαρώδη διαβήτη

diavitis-735x459.jpg

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 αλλά και του τύπου 1, που είναι γνωστός ως νεανικός διαβήτης, παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, ενώ παράλληλα έχει σημειωθεί και αύξηση στη συχνότητα εμφάνισης του νεογνικού διαβήτη, ο οποίος είναι σπάνιος και παρουσιάζεται στα παιδιά ηλικίας κάτω των 6 μηνών.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 έχουν ενοχοποιηθεί κάποιοι ιοί, όπως ο ιός coxsackie (κοξάκι) και η πρώιμη σίτιση με γάλα αγελάδας.

Τα παραπάνω ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας – Διαβητολογίας στο Τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ και πρόεδρος Διαβητολογικής Εταιρείας Βόρειας Ελλάδας (ΔΕΒΕ) Τριαντάφυλλος Διδάγγελος, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων στο περιθώριο του 29ου Πανελλήνιου Ετήσιου Συνεδρίου της ΔΕΒΕ, που διεξάγεται από σήμερα στη Θεσσαλονίκη (Μακεδονία Παλλάς).

«Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύγχρονο ιατρικό πρόβλημα με αύξηση της συχνότητας τα τελευταία χρόνια. Και όχι μόνο αύξηση της συχνότητας του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, που οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής, αλλά και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1, του αποκαλούμενου νεανικού διαβήτη, που εμφανίζεται σε μικρότερη ηλικία, κυρίως στην εφηβική. Ο παιδικός διαβήτης είναι αρκετά συχνός και αφορά το 10% του υποτιθέμενου διαβητικού πληθυσμού. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 10% του γενικού πληθυσμού πάσχει από σακχαρώδη διαβήτη, δηλαδή πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι. Από αυτούς το 10%, δηλαδή πάνω από 100.000, πάσχουν από νεανικό διαβήτη. Επίσης τα τελευταία χρόνια έχουμε δει και αύξηση του νεογνικού διαβήτη που παρουσιάζεται σε παιδιά κάτω των 6 μηνών και αυτό φυσικά είναι μεγάλο πρόβλημα», ανέφερε ο κ Διδάγγελος.

Παράλληλα επισήμανε ότι ο νεανικός διαβήτης είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα, για το οποίο δεν υπάρχει εξήγηση και όπου ο οργανισμός καταστρέφει τα β-κύτταρα του παγκρέατος. «Θα πρέπει να μελετηθεί ο μηχανισμός που κινητοποιεί τον οργανισμό να καταστρέφει τα β-κύτταρα. Έχουν ενοχοποιηθεί για τον διαβήτη τύπου 1 ιοί όπως ο κοξάκι και η πρώιμη σίτιση με γάλα αγελάδας, όταν οι γυναίκες δεν θηλάζουν τα παιδιά τους. Για τον νεογνικό διαβήτη πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι μία από τις αιτίες του είναι κάποια μετάλλαξη στα γονίδια», εξήγησε ο κ. Διδάγγελος.

Οι γονείς θα πρέπει, όταν παρατηρήσουν στα παιδιά του συμπτώματα σακχαρώδη διαβήτη όπως αν διψούν συχνά, αν πίνουν πολύ νερό, αν πηγαίνουν πολύ συχνά στην τουαλέτα, να απευθυνθούν σε παιδίατρο ειδικευμένο στον παιδικό διαβήτη.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου ημερίδα για το κοινό με θέμα: «Σακχαρώδης Διαβήτης. Ένα σύγχρονο πρόβλημα – Νέες λύσεις». Μετά την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί εκπαιδευτικός περίπατος στη Νέα Παραλία με συμμετοχή ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη και ιατρών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *