«Καμπανάκι» από τα χρέη για τον ΟΚΑΝΑ

 
Για «πρωτόγνωρη κατάσταση», στην οποία έχει βρεθεί ο ΟΚΑΝΑ και θέτει σε κίνδυνο το μέλλον των 8.500 θεραπευομένων στα Προγράμματα Υποκατάστασης, έκαναν λόγο σε σημερινή συνέντευξη Τύπου οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό.


Με χρέη 28 εκατ. ευρώ προς τρίτους και έναν ήδη κουτσουρεμένο προϋπολογισμό σε επίπεδα, που δεν αρκούν ούτε για τη μισθοδοσία των εργαζομένων (18 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 17 εκατ. για μισθοδοσία), ο πρόεδρος του ΔΣ των εργαζομένων, Γιάννης Κακλαμάνης, μίλησε για «συστηματική προσπάθεια απαξίωσης στον χώρο της απεξάρτησης, που προετοιμάζει το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση της αντιμετώπισης της εξάρτησης με αιχμή το τελευταίο νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, στο οποίο δίνει τη δυνατότητα για χορήγηση υποκαταστάτων στην ιδιωτική πρωτοβουλία».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, ενώ η επιδημία του AIDS στον πληθυσμό των εξαρτημένων εξακολουθεί να βρίσκεται σε ανοδική πορεία, η πολιτεία με τη συστηματική υποχρηματοδότηση και τις επιλογές των εκάστοτε διορισμένων Διοικήσεών του, οδηγεί τον ΟΚΑΝΑ σε πορεία αυτοκατάργησης.

Ενδεικτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οργανισμός είναι η αναστολή λειτουργίας της κινητής μονάδας, η μείωση σε 4 ώρες του χρόνου φύλαξης και καθαριότητας των δομών του Οργανισμού, η μείωση των δόσεων μεθαδόνης σε ασθενείς για οικονομικούς λόγους, η απόσυρση ιατρικών μηχανημάτων, τη στιγμή που η λίστα αναμονής στην Αθήνα είναι στους 3.500 ανθρώπους, ενώ η χρήση ουσιών διαρκώς αυξάνεται.

Οι εργαζόμενοι σημείωσαν, επίσης, ότι οι μειώσεις των αποδοχών τους κατά μέσο όρο φτάνουν ποσοστό 50%, οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων παρακρατούνται, αλλά δεν αποδίδονται, οι παρακρατούμενες δόσεις από τη μισθοδοσία των εργαζομένων που αφορούν δάνεια τα οποία έχουν πάρει οι εργαζόμενοι δεν αποστέλλονται στις τράπεζες, ενώ μέσα σε αυτές τις συνθήκες τα τελευταία χρόνια εξυπηρετούν υπερδιπλάσιους ασθενείς.

Οι εργαζόμενοι έκαναν ακόμη λόγο για καταπάτηση των στοιχειωδών δικαιωμάτων των εξαρτημένων ατόμων με επιχειρήσεις «σκούπα» στο κέντρο της Αθήνας, «που οδηγούν στην καταστολή, τη διαπόμπευση και την περιθωριοποίηση».

Όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων, που έχουν ξεκινήσει με την κατάληψη των Κεντρικών Υπηρεσιών, θα συνεχιστούν και έχει ήδη προγραμματιστεί, αύριο, πορεία προς το υπουργείο Οικονομικών.

Συμπαράσταση στον αγώνα των εργαζομένων του ΟΚΑΝΑ δήλωσαν με την παρουσία τους οι Σύλλογοι Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, η Μονάδα Απεξάρτησης 18 Άνω, καθώς και τα Κέντρα Πρόληψης.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *