Πώς συνδέονται οι κάλοι που βγάζουμε στα πόδια με τον καρκίνο;…
Οι κάλοι δημιουργούνται όταν ασκείται στο δέρμα υπερβολική πίεση ή υπάρχει επαναλαμβανόμενη τριβή. Στο πάσχον σημείο, συνηθέστερα στα πόδια ή στις παλάμες, σχηματίζεται ένα σκληρό εξόγκωμα που συχνά ξεφλουδίζει και πονά.
Οι κάλοι κάλοι θεωρούνται κατ’ εξοχήν αισθητικό πρόβλημα και αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μόνο όταν αποτελούν πηγή σημαντικής δυσφορίας ή σε ασθενείς με διαβήτη ή άλλη πάθηση που συνεπάγεται κακή αιμάτωση των άκρων.
Ωστόσο, μια νέα βρετανική μελέτη έρχεται να υποδείξει ότι για ορισμένους κάλους δεν είναι καθόλου αθώοι…
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Κουίν Μέρι του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι η σκλήρυνση του δέρματος στα πέλματα αποτελεί ενδεχομένως ένδειξη για μια σπάνια κληρονομική μορφή καρκίνου του οισοφάγου (Tylosis).
Στο πλαίσιο της σχετικής έρευνας, η οποία δημοσιεύεται αναλυτικά στην επιθεώρηση Nature Communications, διαπιστώθηκε ότι το γονίδιο που ευθύνεται για τη νόσο (iRHOM2) παίζει σημαντικό ρόλο στην όψη και στην υφή του δέρματος στις παλάμες και στα πέλματα, καθώς εμπλέκεται στην παραγωγή της κερατίνης, της κυριότερης δομικής ουσίας του δέρματος.
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με ποντίκια αναστέλλοντας τη δραστηριότητα του γονιδίου iRHOM2 στον γενετικό τους κώδικα και παρατήρησαν ότι το δέρμα στα πέλματά τους έγινε υπερβολικά λεπτό.
Σε ανθρώπους που διέθεταν το iRHOM2 στον γενετικό τους κώδικα παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη σκλήρυνση και εμφάνιση κάλων στις παλάμες και στα πόδια και μάλιστα τα άτομα αυτά ήταν πολύ πιο πιθανό να εκδηλώσουν καρκίνο στον οισοφάγο.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν στην εξεύρεση νέων θεραπευτικών στόχων για τον καρκίνο του οισοφάγου αλλά και για τη βαθύτερη κατανόηση δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και ο καρκίνος του δέρματος.