Καφές ακόμη και χωρίς καφεΐνη εναντίον του διαβήτη

C176922DD2F7B48E353B2679FFC26002.jpg

  Η κατανάλωση καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, ανεξάρτητα από το αν ο καφές έχει καφεΐνη ή όχι, σύμφωνα με μια νέα μετα-ανάλυση 28 προοπτικών μελετών, που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Φεβρουαρίου του Diabetes Care.

Αν και υπάρχει ένα πλήθος μελετών που δείχνουν ότι η κατανάλωση καφεΐνης έχει μία θετική επίδραση έναντι της εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, μια πρόσφατη μετά-ανάλυση 28 πρόσφατων ερευνών φέρνει στην επιφάνεια νέα δεδομένα.

Συγκεκριμένα αναλύθηκαν δεδομένα από 1.109.272 συμμετέχοντες εκ των οποίων 45.335 είχαν διαβήτη τύπου 2.

Συσχέτισαν την κατανάλωση καφέ με τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ανακάλυψαν ότι όσο μεγαλύτερη κατανάλωση γίνονταν τόσο μειώνονταν ο κίνδυνος αυτός. Παραπέρα διαπίστωσαν ότι το αποτέλεσμα αυτό ήταν ανεξάρτητο από τον τρόπο παρασκευής του καφέ ή από την περιεκτικότητά του σε καφεΐνη.

Το σκεπτικό που ανέπτυξαν γι’ αυτή την προφυλακτική δράση του καφέ έχει να κάνει με την περιεκτικότητα του ροφήματος σε χλωρογενικό οξύ, ένα συστατικό με γνωστή δράση στην αύξηση της ευαισθησίας της ινσουλίνης και με την ικανότητα να μειώνει την απορρόφηση της γλυκόζης του αίματος.

Παραπέρα οι ερευνητές τονίζουν ότι μέσα στο καφέ βρίσκονται μια σειρά από αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες), μέταλλα όπως το μαγνήσιο, το χρώμιο αλλά και βιταμίνες. Θεωρούν ότι συνεργατικά η δράση όλων αυτών μπορεί να συνεισφέρει στην εμφάνιση της θετικής δράσης του καφέ απέναντι στο διαβήτη τύπου 2.

Για τους ερευνητές η κατανάλωση καφέ αποτελεί μία από τις πολλές καθημερινές επιλογές που μπορεί να κάνει κάποιος για να μειώσει το κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Όμως πάντα η σωστή διατροφή, η διαχείριση του σωματικού βάρους και η άσκηση θα πρέπει να αποτελούν τα βασικά εργαλεία σε αυτή τη προσπάθεια.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *