Ιό – «συγγενή» του SARS φέρουν οι νυχτερίδες

 
Από νυχτερίδες ενδέχεται να προέρχεται ο ιός του αναπνευστικού συστήματος που στοίχισε τη ζωή ενός άνδρα στη Σαουδική Αραβία.

Ολλανδοί επιστήμονες ανέλυσαν το γονιδίωμα του νέου ιού και βρήκαν ότι έχει στενή συγγένεια με άλλους ιούς των νυχτερίδων.


Πιστεύεται ότι ο νέος ιός δεν μεταδίδεται εύκολα από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Όπως είχε ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο, ο νέος ιός είναι ένας κοροναϊός και ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών η οποία το 2003 προκάλεσε επιδημία σοβαρού οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS), μολύνοντας σχεδόν 8.000 ανθρώπους σε αρκετές χώρες και κοστίζοντας τελικά τη ζωή στο περίπου 10% εξ αυτών που προσβλήθηκαν.

Η παρουσία του νέου ιού παραμένει επιβεβαιωμένη σε δύο ασθενείς. Σε έναν 49χρονο από το Κατάρ που είχε ταξιδέψει στη Σαουδική Αραβία και είναι αυτός που ακόμα νοσηλεύεται στην εντατική διότι χρειάζεται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, και σε έναν 60χρονο από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος κατέληξε τον Ιούνιο από πνευμονία και νεφρική ανεπάρκεια.

Η βρετανική Υπηρεσία Προστασίας της Υγείας είχε δημοσιεύσει πριν από λίγες μέρες την πλήρη γενετική αλληλουχία του νέου ιού που απομονώθηκε από τον 49χρονο, ενώ τώρα επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Erasmus στο Ρότερνταμ ανακοίνωσαν πως ανέλυσαν και το γονιδίωμα του ιού που απομονώθηκε στον 60χρονο ο οποίος κατέληξε.

«Οι ιοί από τους δύο άντρες έχουν πολλές ομοιότητες, αλλά μοιάζει σαν να μολύνθηκαν από διαφορετική πηγή και από ζώα και όχι σαν να μεταδόθηκε ο ιός από τον έναν στον άλλο», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρον Φουσιέ, ιολόγος στο Erasmus.

Και συνέχισε «Ο ιός σχετίζεται στενά με ιούς νυχτερίδων της Ασίας. Δεν υπάρχουν ανθρώπινοι ιοί με τους οποίους να έχει συγγένεια, γι’ αυτό εικάζουμε ότι οι δύο άνδρες μολύνθηκαν από ζώα».

Όπως εξήγησε η δρ Μαρία Ζάμπον, καθηγήτρια Ιολογίας στη Σχολή Υγιεινής & Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου οι νυχτερίδες αποτελούν φυσική δεξαμενή των κοροναϊών.

«Υπάρχουν μερικοί στις γάτες και στους ανθρώπους, αλλά ο μεγάλος όγκος βρίσκεται στις νυχτερίδες», πρόσθεσε. Ωστόσο, επισήμανε ότι δεν είναι απολύτως επιβεβαιωμένο ότι οι δύο άντρες μολύνθηκαν απ’ ευθείας από νυχτερίδες. «Υπάρχει ενδεχόμενο ο ιός να πέρασε σε άλλο ζώο πρώτα και μετά στους δύο άντρες», είπε.

Οι επιστήμονες προσπαθούν ακόμα να εξακριβώσουν εάν ο νέος ιός μπορεί να μεταδοθεί μόνο από ζώα σε ανθρώπους ή αν μπορεί να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *