Ινομυαλγία: 8 συμπτώματα που πιθανώς αγνοείτε

Η ινομυαλγία είναι μια άγνωστης αιτιολογίας διαταραχή που χαρακτηρίζεται από τον γενικευμένο μυοσκελετικό πόνο, σε συνδυασμό με προβλήματα ύπνου, μνήμης και διάθεσης.

Οι ειδικοί εκτιμούν πως στην εκδήλωση της ινομυαλγίας συμβάλλουν γενετικοί (κληρονομικοί) β, λοιμώξεις αλλά και κάποιο σωματικό ή ψυχολογικό τραύμα.

Η ινομυαλγία θεωρείται ότι εντείνει την αίσθηση του πόνου επειδή επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα σήματα του πόνου.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε οκτώ κοινά συμπτώματα που εκδηλώνουν συνήθως οι ασθενείς με ινομυαλγία.

1. Κόπωση: Τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας δεν οφείλονται πάντοτε στην πολλή δουλειά και στον λίγο ύπνο. Στην περίπτωση της ινομυαλγίας, η κόπωση οφείλεται εν μέρει στην υπερπροσπάθεια του οργανισμού να αντιμετωπίσει τη διαταραχή.

2. Αυξημένη ευαισθησία: Η ινομυαλγία χαρακτηρίζεται από ευρύ φάσμα αισθητηριακών διαταραχών. Για παράδειγμα, το άτομο μπορεί να νιώθει τα ρούχα του πιο «βαριά» ή να νιώθει πολύ έντονο πόνο για πολλή ώρα μετά από ένα ήπιο χτύπημα.

3. Πόνοι στις αρθρώσεις: Όπως ήδη αναφέρθηκε, το κύριο σύμπτωμα της ινομυαλγίας είναι ο μυοσκελετικός πόνος σε όλο το σώμα, ο οποίος γίνεται έντονα αισθητός στις αρθρώσεις. Ο πόνος που δεν υποχωρεί με τη λήψη μη συνταγογραφούμενων αναλγητικών είναι τυπική ένδειξη για ινομυαλγία.

4. Γαστρεντερικά προβλήματα: Στενά συνδεδεμένο με την ινομυαλγία είναι το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Συμπτώματα όπως η επίμονη διάρροια ή τα συχνά επεισόδια δυσκοιλιότητας πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογούνται από τον γιατρό.

5. Πονοκέφαλοι: Η ινομυαλγία μπορεί να προκαλέσει και συχνούς πονοκεφάλους, οι οποίοι μάλιστα μερικές φορές είναι τόσο ισχυροί που οδηγούν σε ναυτίες και εμετούς.

6. Ευαισθησία στο κρύο: Είναι σύνηθες μεταξύ των ατόμων με ινομυαλγία να παρουσιάζουν μειωμένη ανοχή και εντονότερα συμπτώματα όταν οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος είναι χαμηλές. Εκτός από την ινομυαλγία, άλλες αιτίες που εξηγούν το σύμπτωμα αυτό είναι ο υποθυρεοειδισμός και οι διαταραχές της κυκλοφορίας του αίματος.

7. Δυσκολία συγκέντρωσης: Η αποδυνάμωση της μνήμης και η θολή σκέψη είναι συχνές επιδράσεις της ινομυαλγίας.

8. Ισχυροί πόνοι περιόδου: Μεταξύ των γυναικών, οι πόνοι της ινομυαλγίας περιλαμβάνουν και έντονους πόνους κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης, καθώς η διαταραχή επηρεάζει το μυϊκό σύστημα.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *