Ηλεκτρονικός φάκελος υγείας για κάθε πολίτη από τον Μάιο του 2017 – Τι θα περιλαμβάνει

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται εδώ και 2 μήνες στα Ζαρουχλέικα Αχαίας το πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας με το οποίο προβλέπεται η…
υποχρεωτική τήρηση ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου για κάθε ασθενή και το οποίο από τον ερχόμενο Μάιο θα επεκταθεί σε όλες τις δημόσιες δομές υγείας με την ανάλογη δημιουργία και τήρηση ιατρικού ηλέκτρονικού αρχείου για όλους τους ασφαλισμένους ασθενείς.

Στον ατομικό ηκλεκτρονικό φάκελο του κάθε ασθενούς θα περιέχονται τα αποτελέσματα διαγνωστικών εξετάσεων στα οποία έχει υποβληθεί στο παρελθόν, το ιστορικό του σε τυχόν παθήσεις, κλινικές εξετάσεις από νοσηλεία του σε Νοσοκομεία αλλά και συνταγές φαρμάκων. Το πλήρη ιστορικά υγείας των ασφαλισμένων ,εκτός από τους ίδιους τους ασφαλισμένους,, θα μπορούν να συμβουλεύονται οι γιατροί που υπηρετούν σε δημόσιες δομές υγείας, οι συμβεμβλημένοι γιατροί του ΕΟΠΥΥ και του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφισης, σεβόμενοι πάντα το ιατρικό απόρρητο, όταν θα τους επισκέπτονται ασθενείς τους για θέματα υγείας τους .

Η δημιουργία και τήρηση πλήρους ηλεκτρονικού ιατρικού φακέλου και αρχείου για κάθε ασθενή περιλαμβάνονται στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Υγείας με τους οποίους προβλέπονται απο το 2017 ριζικές αλλαγές στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Εκτός από την τήρηση ιατρικού αρχείου το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει και στην πλήρη αναδιοργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης με τη σύσταση ,σε πρώτη φάση 260 Τοπικών Μονάδων Υγείας σε 64 αστικά κέντρα που καλύπτουν το 25% του πληθυσμού της χώρας και τα οποία θα στελεχωθούν με 3.200 οικογενειακούς γιατρούς, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς και επισκέπτες υγείας. Στόχος, με τις αποκεντρωμένες αυτές Μονάδες Υγείας σε πόλεις και κωμοπόλεις, είναι να δοθεί έμφαση στην ολιστική φροντίδα ,την πρόληψη και την αγωγή υγείας μεγάλου μέρους του αστικού πληθυσμού το οποίο σε μεγάλο βαθμό και χωρίς ουσιαστικό λόγο καταλήγει καθημερινά σε νοσοκομεία του ΕΣΥ επιβαρύνοντας τη δευτεροβάθμια περίθαλψη.

Σύμφωνα με μελέτες το 80% από τους επισκέπτες που καταφεύγουν για εξετάσεις η νοσηλεία στα νοσοκομεία του ΕΣΥ θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί σε πρωτοβάθμιες μονάδες υγείας και δεν είναι απαραίτητο να προσφύγει στη δευτεροβάθμια περίθαλψη δηλαδή τα νοσοκομεία του ΕΣΥ όπου μόνο το 20% των επισκεπτών χρήζει νοσηλείας σε νοσοκομειακό επίπεδο.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας ο οποίος θα αποτυπωθεί σε σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή ,αντί για περιορισμένες Μονάδες Υγείας αρχικά σε 4 αστικές περιοχές αποφασίσθηκε να επεκταθεί το πρόγραμμα υγειονομικής κάλυψης σε 64 αστικές περιοχές με τη σύσταση 260 Τοπικών Μονάδων Υγείας που από το 2017 θα καλύπτουν το 25% του αστικού πληθυσμού. Με βάση το σχεδιασμό σε κάθε ένα από τα 260 Τοπικά Κέντρα Υγείας θα αναλογούν περίπου 10.000 κάτοικοι οι οποίοι θα μπορούν να προσφεύγουν σε αυτά για εργαστηριακές η διαγνωστικές εξετάσεις από παθολόγους,παιδιάτρους,γενικούς,καρδιολόγους κλπ.

Οι γιατροί, με βάση τη διάγνωση , θα συνταγογραφούν φάρμακα (όπως στα επαρχιακά Κέντρα Υγείας) και μόνον όταν παρίσταται ανάγκη περαιτέρω εξετάσεων η νοσηλείας θα παραπέμπουν περιστατικά ασθενών σε νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Πηγή: newspost.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *