Ιγμορίτιδα: Πώς θα την ξεχωρίσετε από το κρυολόγημα

Ιγμορίτιδα ονομάζεται η φλεγμονή που αναπτύσσεται στα ιγμόρεια, δηλαδή στις κοιλότητες της άνω γνάθου που παράγουν βλέννα ώστε να διατηρούν ενυδατωμένη τη ρινική κοιλότητα και να απομακρύνουν σκόνη και μικρόβια.

Η φλεγμονή εμποδίζει τη φυσική ροή της βλέννας, με αποτέλεσμα αυτή να «παγιδεύεται» και να προκαλεί συμπτώματα όπως η ρινική συμφόρηση, ο πόνος και το αίσθημα πίεσης στο πρόσωπο. Η ιγμορίτιδα είναι συχνά αποτέλεσμα κρυολογήματος, γι’ αυτό και είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουμε.

«Κλειδί» η διάρκεια των συμπτωμάτων

Στην αρχή, τα συμπτώματα του κρυολογήματος και της ιγμορίτιδας είναι παρόμοια, η βασική διαφορά για να τα ξεχωρίσουμε όμως είναι η διάρκειά τους.
Ένα απλό κρυολόγημα διαρκεί συνήθως από πέντε έως επτά ημέρες, με τα συμπτώματα (καταρροή, φτάρνισμα, βήχας, πονόλαιμος κ.λπ.) να είναι πιο έντονα την τρίτη με τέταρτη ημέρα. Η ιγμορίτιδα διαρκεί περισσότερες ημέρες, τυπικά πάνω από 10 και γύρω στη δέκατη ημέρα παρατηρείται σημαντική επιδείνωση των συμπτωμάτων.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιγμορίτιδα

Στην αντιμετώπιση της φλεγμονής των ιγμορείων ιδιαίτερα βοηθητικά είναι τα μη συνταγογραφούμενα αντιφλεγμονώδη και τα αποσυμφορητικά φάρμακα. Ο γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει στεροειδή για την ταχύτερη αντιμετώπιση της υποκείμενης λοίμωξης ή κάποιο ισχυρό αποσυμφορητικό.
Για τη χρόνια ιγμορίτιδα υπάρχει και η επιλογή της χειρουργικής επέμβασης. Συνιστάται σε ασθενείς που παρουσιάζουν ευπάθεια στην ιγμορίτιδα λόγω της πολύ μικρής διαμέτρου των ιγμορείων τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *