Η ιατρική εξήγηση για τη μυστηριώδη πρωινή στύση

Γιατί έχουν οι άντρες πρωινή στύση και πώς μπορεί αυτή να λειτουργήσει ως δείκτης στυτικών προβλημάτων;

Την απάντηση έχει ο ουρολόγος Ryan Berglund της Κλινικής του Κλίβελαντ των ΗΠΑ, ο οποίος είναι εδώ για να μας λύσει κάθε απορία. Η πρωινή στύση, ή καλύτερα η νυχτερινή στύση, μας λέει, έχει λόγο που συμβαίνει.

Για όλα ευθύνεται το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, εξηγεί, αυτό ελέγχει τη στύση. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα μας προετοιμάζει για δράση, για φυγή ή πάλη, και το παρασυμπαθητικό κρατά σε εγρήγορση τον οργανισμό όταν το σώμα ξεκουράζεται. Είναι υπεύθυνο, μεταξύ άλλων, για την πέψη, την αποβολή των υπολειμμάτων και τη σεξουαλική διέγερση.

Αυτός είναι ο λόγος που λαμβάνουν χώρα οι ακούσιες στύσεις που συμβαίνουν όσο κοιμόμαστε, το γεγονός ότι το παρασυμπαθητικό δουλεύει όσο έχουμε τα μάτια μας κλειστά.

Ο γιατρός λέει μάλιστα πως ο όρος «πρωινή στύση» είναι παραπλανητικός, καθώς αυτές οι αθέλητες στύσεις λαμβάνουν χώρα αρκετές φορές μέσα στη νύχτα. Απλώς είναι πιθανότερο να τις αντιληφθούμε το πρωί που ξυπνάμε, πιστεύοντας πως είναι ένα πρωινό φαινόμενο.

Ο Berglund εξηγεί επίσης πως οι λογής ερμηνείες που έχουν κατά καιρούς προταθεί για την πρωινή στύση, όπως τα όνειρα ή η γεμάτη ουροδόχος κύστη, παίζουν αναμφίβολα κάποιον ρόλο, συνδέονται όμως και πάλι με το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Κατά τη διάρκεια του REM ύπνου, μας λέει, όταν βλέπουμε όνειρα δηλαδή, το παρασυμπαθητικό είναι πιο δραστήριο, γεγονός που συμβάλλει στη στύση.

Αν μάλιστα το όνειρο είναι ερωτικού περιεχομένου, τότε αυτό μπορεί να καταλήξει άνετα σε μια ωραιότατη βραδινή στύση (ή και εκσπερμάτιση, υποδεικνύει). Όπως συμβαίνει και με μια γεμάτη κύστη, μπορεί να πιέσει και να διεγείρει τα νεύρα του πέους και τα αιμοφόρα αγγεία του. Όσο για την ηλικία της πρωινής στύσης, δεν υπάρχει όριο εδώ, καθώς όπως μας λέει ακόμα και τα έμβρυα έχει καταγραφεί πως έχουν στύση μέσα στη μήτρα.

Μπορούν όμως να μας πουν κάτι αυτές οι πρωινές στύσεις για τη στυτική δυσλειτουργία; Ο ουρολόγος ισχυρίζεται πως η στυτική δυσλειτουργία είναι πολυπαραγοντική και το μόνο που μπορεί να αποκαλύψει ενδεχομένως η πρωινή στύση είναι η φύση της παθολογίας, αν είναι σωματική ή ψυχολογική δηλαδή.

Το μόνο που μπορούμε να συνάγουμε από την πρωινή στύση ως ένδειξη είναι αποκλειστικά η διάρκειά της. Αν κάποια στιγμή αρχίσει δηλαδή και διαρκεί περισσότερο από ό,τι συνήθως, τότε οφείλουμε να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας.

Διαβάστε ακόμη...