Η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει κατάθλιψη

download

Μπορεί η γεύση της να είναι γλυκιά, όμως οι επιδράσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό μόνο «γλυκές» δε μπορούν να χαρακτηριστούν.

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, η πολλή ζάχαρη όχι μόνο προσθέτει κιλά, αλλά μπορεί να προκαλέσει ακόμη και κατάθλιψη, άγχος και στρες.

Μια διατροφή πλούσια σε φρουκτόζη κατά την εφηβική ηλικία μπορεί να επιβαρύνει την κατάθλιψη και το αίσθημα του άγχους, καθώς επίσης και να μεταβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο στρες, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Η φρουκτόζη είναι ένα σάκχαρο που υπάρχει στα φρούτα και τα λαχανικά, ενώ προστίθεται μετά από επεξεργασία σε διάφορα τρόφιμα και ροφήματα.

Επιστήμονες έχουν βρει, ότι η φρουκτόζη σχετίζεται με τη σοβαρή, σύγχρονη επιδημία εμφάνισης καρκίνων, καρδιακών ασθενειών, υπέρτασης, βλαβών στα νεφρά, διαβήτη τύπου 2, ακόμη και άνοιας.

Μια ομάδα ερευνητών από τις ΗΠΑ, υποστηρίζει ακόμη, ότι η ζάχαρη διεγείρει μονοπάτια στον εγκέφαλο, τα οποία επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεται στο στρες, κάτι που έχει σημαντική επίδραση στη συμπεριφορά και μπορεί να χειροτερεύσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με την κατάθλιψη και το άγχος.

Η παρατεταμένη έκθεση στο στρες μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση, να καταστείλει το ανοσοποιητικό σύστημα και να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών και εγκεφαλικού, καθώς επίσης να συμβάλλει στην υπογονιμότητα και να επιταχύνει τη διαδικασία του γήρατος.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *