Ημερίδα για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο

0ABFB48F560C6FB7483D1FC464D7E13B.jpg

  «Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Διατήρηση της ποιότητας ζωής των γυναικών με καρκίνο και των οικογενειών τους» ήταν το θέμα ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής & Ψυχικής Υγείας, σε συνεργασία με το Γραφείο Ισότητας των Φύλων του δήμου Αθηναίων, στο πλαίσιο του Προγράμματος Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης σε θέματα ψυχικής υγείας στην Αττική 2012- 2014.

Το 90% όσων επισκέπτονται το Κέντρο Ημέρας για την Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο, οι υπηρεσίες του οποίου παρέχονται δωρεάν σε όλους τους ενδιαφερόμενους, είναι γυναίκες, όπως είπε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Σοφούλης Ταταρίδης, διοικητικός υπεύθυνος του Κέντρου. Πραγματοποιούνται πέντε χιλιάδες συνεδρίες τον χρόνο και οι ωφελούμενοι είναι 250 άνθρωποι, ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «σε μία κρίσιμη εποχή, όπου ο τομέας της υγείας αντιμετωπίζει πολλά σοβαρά προβλήματα, ίσως ο μόνος τρόπος για να αμβλυνθούν είναι η συνεργασία και η διασύνδεση όλων των υπηρεσιών ανεξαρτήτως απ’ όπου κι αν προέρχονται».

«Ο καρκίνος είναι μια αρρώστια που δοκιμάζει ψυχικά τις αντοχές των ατόμων, των οικογενειών τους καθώς των δημοσίων υπηρεσιών που φροντίζουν τους ανθρώπους αυτούς. Γι’ αυτό χρειάζεται η ψυχολογική υποστήριξη, όχι μόνο από τους ειδικούς, αλλά από όλο το περιβάλλον» τόνισε ο Δημήτρης Σακελλάρης, ψυχίατρος- ψυχαναλυτής, επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου Ημέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Σακελλάρη, «αυτό που γίνεται σήμερα είναι ότι ο καρκίνος αντιμετωπίζεται σαν μια αρρώστια και δεν αντιμετωπίζεται ο καρκινοπαθής σαν ολότητα. Το ψυχικό κομμάτι υποβαθμίζεται. Δεν αναγνωρίζεται καν. Είναι ανάγκη να αλλάξει αυτή η στάση απέναντι στον καρκίνο και τους καρκινοπαθείς. Υπάρχει ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών υγείας που θα στοχεύουν στη στήριξη των ανθρώπων που δοκιμάζονται πάρα πολύ. Είμαστε η μοναδική υπηρεσία τέτοιου είδους που χρηματοδοτείται από το δημόσιο, αλλά δεν υπάρχει άλλη εξωνοσοκομειακή ανάλογη υπηρεσία, υπάρχουν συνάδελφοι σκόρπιοι σε ογκολογικά νοσοκομεία».

«Το παν είναι η συνεργασία των φορέων. Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα. Μέσα από τη δική μας υπηρεσία, έχουν ξεκινήσει πολλές συνεργασίες που έχουν αποδώσει» σημείωσε η Πόπη Γιαννοπούλου, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας του δήμου Αθηναίων. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η κ. Γιαννοπούλου αναφέρθηκε στη λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των παιδιών τους από τον δήμο Αθηναίων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ΕΣΠΑ και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των δύο Φύλων. «Ο ξενώνας λειτουργεί με ευθύνη του δήμου, έχει τη δυνατότητα στέγασης περίπου 40 γυναικών καθώς και των παιδιών τους, ενώ παρέχει συμβουλευτική και κοινωνική στήριξη αυτών των γυναικών» είπε η Μαρία Κεφαλοπούλου, που παρουσίασε το Γραφείο Ισότητας των Φύλων του δήμου Αθηναίων.

Για την ψυχική στήριξη των ασθενών με καρκίνο και των οικογενειών τους μίλησαν η Αργυρώ Γεράση, ψυχολόγος του Κέντρου Ημέρας για Ψυχολογική Υποστήριξη Ασθενών με Καρκίνο και η Μαρία Κοτρώτσου, ψυχίατρος του Κέντρου, ενώ η χοροθεραπεύτρια του Κέντρου, Άντα Παΐζη εξήγησε πως η χοροθεραπεία συμβάλλει στην αντιμετώπιση του άγχους και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των καρκινοπαθών.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *