Κερδίζει έδαφος το ηλεκτρονικό τσιγάρο στα αμερικανικά σχολεία

Το ποσοστό των τελειόφοιτων Λυκείου στις ΗΠΑ που κάνουν χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σχεδόν διπλασιάστηκε φθάνοντας στο 20,9% σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από το Εθνικό Ινστιτούτο για τη Χρήση Ναρκωτικών και άλλων ουσιών.

Η αύξηση αυτή μεταξύ μαθητών της Α’ και της Β’ Λυκείου είναι η μεγαλύτερη που παρατηρείται από μια χρονιά στην άλλη για όλες τις ουσίες που περιλάμβανε η έρευνα, η οποία ξεκίνησε πριν από 44 χρόνια.

Η ετήσια έρευνα, η οποία μετρά επίσης τα ποσοστά χρήσης άλλων ουσιών, περιλαμβανομένης της κάνναβης, του αλκοόλ και των οπιοειδών, βασίστηκε στις απαντήσεις περισσότερων από 44.000 μαθητών από την Β΄Γυμνασίου, την Α΄και την Γ΄Λυκείου σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία στις ΗΠΑ.

Το ποσοστό των μαθητών Γυμνασίου που χρησιμοποίησαν ηλεκτρονικό τσιγάρο έχει αυξηθεί κατά ένα τρίτο τον τελευταίο χρόνο, έδειξε η έρευνα.

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα διχάζουν την κοινότητα της δημόσιας υγείας με κάποιους να επικεντρώνονται στα πιθανά οφέλη από τη μετάβαση των καπνιστών σε λιγότερο βλαβερά προϊόντα νικοτίνης και με άλλους να εκφράζουν φόβους ότι η χρήση τους θα δημιουργήσει μια νέα γενιά εθισμένη στη νικοτίνη.

Τον περασμένο μήνα, η Αμερικανική Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων, αντιμέτωπη με αυξανόμενη πίεση να λάβει μέτρα απέναντι στην διογκούμενη δημοφιλία των συσκευών ατμίσματος, ανακοίνωσε νέους αυστηρούς περιορισμούς στα προϊόντα καπνού με γεύση, περιλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων.

Η αύξηση μέσα σε έναν μόλις χρόνο στο άτμισμα αντανακλά τις αλλαγές στην αντίληψη περί διαθεσιμότητας των ηλεκτρονικών τσιγάρων, ανέφερε στην έρευνά του το ινστιτούτο, με περισσότερους μαθητές της Β’ Γυμνασίου και της Α’ Λυκείου να αναφέρουν ότι οι συσκευές ατμίσματος και τα υγρά των ηλεκτρονικών τσιγάρων που περιέχουν νικοτίνη ήταν ευκολότερο να τα προμηθευτεί κάποιος το 2018 σε σχέση με το 2017.

Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικού τσιγάρου, περιλαμβανομένης της εταιρίας με έδρα το Σαν Φρανσίσκο Juul Labs Inc, μπήκαν στο μικροσκόπιο της FDA εξαιτίας της αύξησης της χρήσης από εφήβους των συσκευών, που μοιάζουν με ένα στικάκι USB και παράγουν ατμό με γεύση που περιέχει νικοτίνη.

Η Juul ανακοίνωσε τον Νοέμβριο ότι θα αποσύρει τις δημοφιλείς γεύσεις όπως το μάνγκο ή το αγγούρι από τα ράφια πολλών καταστημάτων για να μειώσει την χρήση των προϊόντων της από εφήβους.

Διαβάστε ακόμη...