Η υγιής «συνύπαρξη» με τον ήλιο

 
Ο ήλιος μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος μας ή ένας επικίνδυνος εχθρός; Αυτό είναι κάτι που εξαρτάται από το πώς θα τον αντιμετωπίσουμε τώρα το καλοκαίρι.


Μάθετε, λοιπόν, παρακάτω ποιο είναι το λάθος και ποιο το σωστό στη… σχέση σας μαζί του!

Από τη στιγμή που μαυρίσαμε το δέρμα μας είναι λιγότερο ευαίσθητο στον ήλιο

Σωστό και λάθος: Σίγουρα με το μαύρισμα η επιδερμίδα παχαίνει και αποκτά μια φυσική προστασία κατά των εγκαυμάτων από τον ήλιο, χωρίς όμως να τα αποκλείει τελείως.

Γι’ αυτό, ακόμα και όταν έχετε μαυρίσει, πρέπει να χρησιμοποιείτε ένα αντιηλιακό προϊόν για να περιορίζετε την ποσότητα της υπεριώδους ακτινοβολίας που δέχεστε. Κυρίως γιατί με τα χρόνια η πάχυνση της επιδερμίδας παύει να είναι τόσο σημαντική.

Οι ανοσοποιητικοί μηχανισμοί του δέρματος εξασθενίζουν, πράγμα που ευνοεί την ανάπτυξη καρκίνων του δέρματος.

Δεν πρέπει να βάζουμε άρωμα πριν βγούμε στον ήλιο

Σωστό: Το άρωμα ή η κολόνια ή ακόμα και το αποσμητικό πριν από την έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσουν τοπική κοκκινίλα, που ακολουθείται από συγκέντρωση χρωστικής στο δέρμα: αυτό δημιουργεί αντιαισθητικά καφέ σημάδια που εξαλείφονται, μερικές φορές, δύσκολα μετά από μερικούς μήνες.

Υπάρχει για τον καθένα μια συγκεκριμένη «δόση» ήλιου που δε θα πρέπει να ξεπεράσει στη ζωή του

Σωστό:
Οι γιατροί μιλάνε για «κεφάλαιο ήλιου». Αν περάσουμε αυτό το κεφάλαιο, το οποίο δεν είναι το ίδιο για όλους μας, ο κίνδυνος του καρκίνου του δέρματος αυξάνεται.

Τα σκούρα δέρματα μπορούν να αντέξουν, για παράδειγμα, 150 χιλιάδες ώρες ήλιου σε μια ζωή, ενώ τα ανοιχτόχρωμα δέρματα πρέπει να περιορίζονται στις 50 χιλιάδες ώρες. Δηλαδή, τρεις φορές λιγότερο!

Κι επειδή, βέβαια, είναι αδύνατο να μετράμε τις ώρες που μένουμε στον ήλιο, γι’ αυτό πρέπει απλώς να τον χαιρόμαστε με…μέτρο!

Τα προϊόντα που μαυρίζουν χωρίς ήλιο είναι ολέθρια για την υγεία

Λάθος: Απλώς χρωματίζουν το δέρμα, κι αυτό είναι όλο. Μπορεί να κάνουν ακόμα και καλό, αφού, αν έχετε λίγο χρώμα, είναι πιο εύκολο να μην υποκύψετε στον πειρασμό του μαυρίσματος.

Προσοχή, όμως, γιατί δεν προστατεύουν (ή ίσως προστατεύουν ελάχιστα από εγκαύματα).

Το έγκαυμα από τον ήλιο κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο

Σωστό: Όχι μόνο το κάνει να υποφέρει, αλλά με τα χρόνια, στο σημείο του ηλιακού εγκαύματος, το δέρμα προστατεύεται λιγότερο, ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο.

Πρέπει πάση θυσία να αποφεύγετε επανάληψη των εγκαυμάτων χρησιμοποιώντας άφθονο αντιηλιακό.

Μικρά σπυράκια που προκαλούν κνησμό οφείλονται σε αλλεργία από τον ήλιο

Σωστό: Η αλλεργία αυτή προσβάλλει συνήθως νέες γυναίκες και παιδιά. Τις πρώτες ημέρες της έκθεσης τα σπυράκια εμφανίζονται στο ντεκολτέ, στους ώμους, στα χέρια και στους μηρούς. Επανέρχονται, συχνά, για πολλά καλοκαίρια.

Προληπτικά πρέπει να κάθεστε στον ήλιο προοδευτικά, χρησιμοποιώντας προστατευτικά προϊόντα ειδικά γι’ αυτό το πρόβλημα.

Μετά το μπάνιο δεν πρέπει να μένουμε για να στεγνώσουμε στον ήλιο

Σωστό: Πρώτον, γιατί η εξάτμιση αφυδατώνει το δέρμα και όσο πιο ξηρό είναι αυτό, τόσο πιο ευαίσθητο γίνεται. Παράλληλα, το νερό διευκολύνει τα εγκαύματα από τον ήλιο.

Πηγή: belife.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *