Η υγεία της γυναικείας καρδιάς

 
Τα καρδιακά νοσήματα είναι η νούμερο ένα απειλή για τη γυναικεία υγεία. Ακολουθεί ένας απλός οδηγός για μια υγιή καρδιά σε 12 βήματα.


Βήμα 1: Αντιμετωπίστε με ρεαλισμό τις πιθανότητες

Το πρώτο που πρέπει να θυμάστε είναι ότι παρότι τα καρδιαγγειακά θεωρούνται ανδρική πάθηση, οι γυναίκες έχουν ανάλογες πιθανότητες, οπότε η επαγρύπνηση οδηγεί σε καλύτερη πρόληψη.

Βήμα 2: Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα του εμφράγματος

Αυτό που μπορεί να νιώθετε σαν κάψιμο ή ναυτία μπορεί να είναι σημάδια εμφράγματος. Τα πιο κοινά συμπτώματα σε άνδρες και γυναίκες είναι ο πόνος στο στήθος και η δυσφορία.

Επιπλέον, οι γυναίκες μπορεί να αισθανθούν δύσπνοια, ναυτία, τάση για εμετό, πόνο στην πλάτη και ανεξήγητη κόπωση.

Βήμα 3: Σταματήστε το κάπνισμα

Το κάπνισμα αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο για καρδιακές νόσους. Βρείτε τη μέθοδο που θα είναι πιο αποτελεσματική για σας και μην τα παρατήσετε μέχρι να τα καταφέρετε.

Βήμα 4: Βάλτε στο ετήσιο πρόγραμμα τον έλεγχο της καρδιάς σας

Οποιοσδήποτε μετά τα 40 θα πρέπει να κάνει τακτικούς ελέγχους και να παρακολουθεί την χοληστερίνη, την αρτηριακή πίεση και την ενδεχόμενη εμφάνιση σακχάρου.

Βήμα 5: Εξαφανίστε το πάχος γύρω από τη μέση

Τα σημεία που αποθηκεύουμε λίπος παίζουν ρόλο. Οι γυναίκες που έχουν επιπλέον λίπος στην κοιλιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακό νόσημα.

Το ενθαρρυντικό είναι ότι το συγκεκριμένο πάχος μπορεί να «φύγει» πιο εύκολα από ό,τι από τα υπόλοιπα σημεία του σώματος.

Βήμα 6: Πείτε «όχι» στα τρανς λίπη

Τα τρανς λίπη είναι τεχνητά έλαια, δεν έχουν διατροφική αξία και επιβαρύνουν ολόκληρο τον οργανισμό και φυσικά την καρδιά και τις αρτηρίες.

Βήμα 7: Αθληθείτε…

Η υψηλή χοληστερίνη είναι επιβαρυντικός παράγοντας και για τα δύο φύλα αλλά οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες.

Η αεροβική άσκηση δίνει ώθηση στην καλή χοληστερόλη του οργανισμού, μειώνει τα γλυκερίδια, κρατά την αρτηριακή πίεση χαμηλά και σας βοηθά να διατηρείτε το βάρος σας.

Βήμα 8: Μειώστε το αλάτι στη διατροφή σας

Μετά την ηλικία των 55 ετών οι γυναίκες έχουν συνήθως υψηλότερη αρτηριακή πίεση απ’ ό,τι οι άνδρες. Τρώγοντας πολύ αλάτι αυξάνετε τον κίνδυνο για αυξημένα επίπεδα πίεσης.

Μειώστε το αλάτι όταν μαγειρεύετε και κάντε συνήθεια να διαβάζετε τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε για να εντοπίζετε το αλάτι που περιέχουν.

Βήμα 9: Φάτε ψάρια δύο φορές την εβδομάδα

Τα ψάρια σας βοηθούν να ενισχύσετε τα επίπεδα καλής χοληστερόλης και να μειώσουν τα τριγλυκερίδια στο αίμα. Προτιμήστε ψάρια πλούσια σε Ω3 λιπαρά για να θωρακίσετε την υγεία της καρδιάς σας.

Βήμα 10: Περιορίστε το αλκοόλ

Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μπορεί να είναι ωφέλιμο, τα παραπάνω όμως όχι.

Βήμα 11: Ελέγξτε το άγχος σας

Οι γυναίκες έχουν την τάση να γίνονται «αιώνιοι προστάτες», να προσφέρουν δηλαδή την φροντίδα τους χωρίς όρια και έτσι συχνά βρίσκονται εγκλωβισμένες σε εξαντλητικούς καθημερινούς ρυθμούς που τις γεμίζουν άγχος.

Αν αυτό αποτελεί καθημερινότητα για μεγάλα διαστήματα ενοχοποιείται για καρδιακά προβλήματα, πίεση και εγκεφαλικά επεισόδια.

Μάθετε να λέτε «όχι» που και που και όταν αισθάνεστε έντονα στρεσαρισμένη, πάρτε μια βαθιά ανάσα και εκπνεύστε αργά.

Βήμα 12: Μειώστε τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη

Οι γυναίκες που υποφέρουν από διαβήτη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακό νόσημα και έμφραγμα.

Ο κίνδυνος αυξάνεται αν η γυναίκα έχει παραπάνω βάρος από το κανονικό. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο βοηθά καθοριστικά στον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου και τη διατήρηση χαμηλού βάρους.

Πηγή: healthpress.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *