Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Σορβόνης έδειξε ότι η σύντομη σιέστα τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, βοηθά να ανακουφιστούμε από το στρες και γενικότερα επιδιορθώνει τη ζημιά που προκαλεί στον οργανισμό μας η συστηματική έλλειψη ύπνου.
Πώς συμβαίνει αυτό; Ο ολιγόλεπτος μεσημεριανός ύπνος επαναφέρει τις ορμόνες και τις πρωτεΐνες του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, από τη μία ρυθμίζει τα επίπεδα της πρωτεΐνης ιντερλευκίνη 6 (IL-6), που παίζει σημαντικό ρόλο στους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού, στην αιμοποίηση και σε μια πληθώρα συστημάτων, όπως το νευρικό και το ενδοκρινικό και από την άλλη τα επίπεδα της νορεπινεφρίνης ή νοραδρεναλίνης, η οποία δρα ως ορμόνη και ως νευροδιαβιβαστής.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για εκείνους που κοιμούνται λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ, δεδομένου ότι έχει διαπιστωθεί επιστημονικά πως η επαναλαμβανόμενη έλλειψη ύπνου συνδέεται με την εκδήλωση χρόνιων παθήσεων, όπως είναι η παχυσαρκία, ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η κατάθλιψη, αλλά και με την αύξηση ατυχημάτων. Μάλιστα, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι το νέο εύρημα θα βοηθήσει ιδιαίτερα όσους δουλεύουν σε νυχτερινές βάρδιες ή με κυλιόμενο ωράριο, καθώς επίσης και εκείνους που υποφέρουν από προβλήματα αϋπνίας.
«Ένας 30λεπτος μεσημεριανός υπνάκος φαίνεται ότι μπορεί να αντιστρέψει την ορμονική ανισορροπία που προκαλούν στον οργανισμό οι λίγες ώρες βραδινού ύπνου», δήλωσε ο δρ. Brice Faraut.
Η νέα έρευνα δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «Endocrine Society’s Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism».
Πηγή: vita.gr