Η σειρά γέννησης επηρεάζει την υγεία

 
Τα πρωτότοκα παιδιά έχουν μικρότερη ευαισθησία στην ινσουλίνη και υψηλότερη πίεση σύμφωνα με νέα έρευνα. Το κατά πόσο η σειρά γέννησης επηρεάζει παραμέτρους της σωματικής και ψυχικής υγείας των παιδιών έχει απασχολήσει κατά καιρούς τους ειδικούς. Αυτή τη φορά σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Ενδοκρινικής Εταιρίας Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism φαίνεται ότι η σειρά γέννησης σχετίζεται με τον κίνδυνο διαβήτη και υπέρτασης.


Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Όκλαντ στη Νέα Ζηλανδία ανέλυσαν το προφίλ λιπιδίων και ορμονών 85 υγιών παιδιών ηλικίας 4-11 ετών. Διαπίστωσαν ότι τα 32 πρωτότοκα παιδιά της έρευνας είχαν μείωση της ευαισθησίας στην ινσουλίνη κατά 21% και αύξηση της αρτηριακής τους πίεσης κατά 4mmHg. «Αν και η σειρά γέννησης δεν αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου ή καρδιαγγειακής νόσου, το να γεννιέται κανείς πρώτος ενδεχομένως να επηρεάζει τον συνολικό κίνδυνο για την υγεία του», είπε ο Δρ Γουέιν Κάτφιλντ εκ των ερευνητών.

Από την άλλη μεριά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πρωτότοκα παιδιά συνήθως ήταν πιο ψηλά και πιο αδύνατα σε σχέση με τα αδέλφια τους. Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι χρειάζονται περαιτέρω έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η σειρά γέννησης επηρεάζει την υγεία.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *