Η σχέση των serial killers με τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές

5CA5BEB1FAF28F99E83A34E1319F9251.jpg

  Μια ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης που προσπαθεί να «μπει» μέσα στο μυαλό των serial killers και μαζικών δολοφόνων, υποστηρίζει ότι έχει βρει το συνδυασμό ψυχικών ασθενειών –από αυτισμό μέχρι τραύματα στον εγκέφαλο- και ψυχολογικών τραυμάτων που οδηγούν σε βίαια εγκλήματα.

Η μελέτη αυτή είναι η πρώτη του είδους της και προσδιορίζει τη σχέση ανάμεσα στα νευρο-αναπτυξιακά προβλήματα και τους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι το 28% των μαζικών δολοφόνων πάσχουν από κάποια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ASD), ενώ το 21% έχει υποστεί κάποιο τραυματισμό στο κεφάλι κατά το παρελθόν.

Από εκείνους που πάσχουν από ASD ή εγκεφαλικό τραύμα, το 55% έχει βιώνει τραυματικά γεγονότα που προκάλεσαν ψυχολογικό στρες.

Η επικεφαλής της μελέτης, Dr Clare Allely από το ινστιτούτο υγείας κι ευημερίας του πανεπιστημίου, δήλωσε στον Independent: «Είναι κρίσιμο να σημειώσουμε ότι δεν υπονοούμε ότι τα άτομα με κάποια διαταραχή αυτισμού ή τραυματισμό στον εγκέφαλο είναι πιο πιθανό να γίνουν serial killers ή να διαπράξουν κάποιο σοβαρό έγκλημα».

«Αυτό που δείχνει η μελέτη μας είναι, ότι ίσως υπάρχει μια υποομάδα ατόμων μέσα σε αυτές τις ομάδες ανθρώπων, οι οποίοι μπορεί να είναι πιο πιθανό να διαπράξουν σοβαρά εγκλήματα, όταν εκτίθεται σε συγκεκριμένους ψυχολογικούς, στρεσογόνους παράγοντες».

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Violent and Aggressive Behaviour και δείχνουν ότι υπάρχει κάποια σχέση ανάμεσα τις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και ψυχολογικές διαταραχές, όπως η έκθεση σε σωματική ή σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *