Η προωρότητα σχετίζεται με προβλήματα όρασης

E80ACE4772DD580D73E43F0892769DE8.jpg

  Η επιβίωση όλο και περισσότερων πρόωρων μωρών μπορεί να «κρύβεται» πίσω από την αύξηση στα ποσοστά της παιδικής τύφλωσης, υποστηρίζουν επιστήμονες.

Όσο πιο νωρίς γεννηθεί ένα μωρό, τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος να υποφέρει από προβλήματα όρασης, με ένα στα 20 σοβαρά πρόωρα μωρά να γεννιούνται τυφλά, αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Daily Mail.

Σύμφωνα με μια έρευνα που διεξήγαγε η φιλανθρωπική οργάνωση Blind Children UK, υπολογίζεται ότι ο αριθμός των μωρών που αναπτύσσουν προβλήματα όρασης σχετίζεται με την αύξηση κατά 22% της προωρότητας σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Συγκεκριμένα, από το 2006 στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει σημειωθεί αύξηση κατά 12% του αριθμού των παιδιών κάτω των 5 ετών που δηλώνονται ως τυφλά ή με μερική όραση, προσθέτει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η οργάνωση, στην Αγγλία κάθε μέρα ένα στα τέσσερα παιδιά που δηλώνονται είναι τυφλά ή αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα με την όρασή τους.

Για το λόγο αυτό συγκέντρωσαν μια λίστα με συμπτώματα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους γονείς των πρόωρων μωρών, να παρατηρούν για ύπαρξη πρώιμων σημαδιών απώλειας της όρασης στα παιδιά τους.

Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής: κόκκινα μάτια, φλεγμονή, φαγούρα, υγρά, θολά ή πρησμένα μάτια.

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι οι γονείς μπορούν να το αναζητήσουν στις φωτογραφίες και τα βίντεο που βγάζουν τα παιδιά τους. Αν το κέντρο του ματιού τους μοιάζει άσπρος, αν ταλαντεύεται η κόρη τους ή είναι συνεχώς σε κίνηση, καλό θα ήταν να αναζητήσουν τη συμβουλή ενός ειδικού.

Το ίδιο θα πρέπει να κάνουν αν βλέπουν τα παιδιά τους να τρίβουν τα μάτια τους συνέχεια, αν αντιδρούν με δυσφορία στο έντονο φως ή αν κοιτάζουν πράγματα παίρνοντας περίεργη στάση με το κεφάλι τους.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *