Η πρόωρη εμμηνόπαυση διπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

 
Γυναίκες που εμφανίζουν πρόωρη εμμηνόπαυση μπορεί ενδεχομένως να αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, αναφέρει νέα έρευνα.


Ο αυξημένος κίνδυνος ισχύει σε διάφορα εθνικά υπόβαθρα και είναι ανεξάρτητος από παραδοσιακούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε περισσότερες από 2.500 γυναίκες, ηλικίας 45 έως 84 ετών, που παρακολουθήθηκαν μεταξύ 6 και 8 ετών. Ποσοστό 28% των γυναικών ανέφερε πρόωρη εμμηνόπαυση που συμβαίνει πριν την ηλικία των 46 ετών.

Γυναίκες με πρόωρη εμμηνόπαυση είχαν διπλάσιο κίνδυνο για καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σύγκριση με άλλες γυναίκες. Ο συνολικός αριθμός γυναικών στην έρευνα που εμφάνισαν καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο ήταν μικρός, ωστόσο, σημειώνουν οι ερευνητές.

Η έρευνα που ανακάλυψε σχέση μεταξύ της πρόωρης εμμηνόπαυσης και του κινδύνου για καρδιοπάθεια αλλά όχι αιτιατή σχέση, δημοσιεύεται στο περιοδικό «Menopause».

Ο επικεφαλής της έρευνας, Dhananjay Vaidya, του Johns Hopkins University στη Βαλτιμόρη, δήλωσε ότι αν οι γιατροί γνωρίζουν ότι μια ασθενής έφτασε στην εμμηνόπαυση πριν τα 46α γενέθλιά της θα μπορούσαν να είναι περισσότερο προσεκτικοί στο να κάνουν συστάσεις και να παράσχουν αγωγή για να βοηθήσουν να προληφθούν καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ο Vaidya δήλωσε ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν ότι είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η πρόωρη εμμηνόπαυση αν είναι δυνατόν.

Για παράδειγμα οι καπνίστριες φτάνουν στην εμμηνόπαυση κατά μέσον όρο 2 χρόνια νωρίτερα από τις μη καπνίστριες, επομένως η διακοπή του καπνίσματος μπορεί ενδεχομένως να καθυστερήσει την εμμηνόπαυση. Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την έναρξη της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν την κληρονομικότητα, τη διατροφή και την άσκηση.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι ο αυξημένος κίνδυνος καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετιζόταν με την πρόωρη εμμηνόπαυση ήταν παρόμοιος, είτε αυτή εμφανίστηκε φυσιολογικά είτε μετά από χειρουργική αφαίρεση των οργάνων αναπαραγωγής. Ο Vaidya σημείωσε ότι γυναίκες που υποβάλλονται σε υστερεκτομή συχνά υποβάλλονται σε αφαίρεση ωοθηκών που οδηγεί σε γρήγορη εμμηνόπαυση. Θεωρεί ότι ενδεχομένως η αφαίρεση ωοθηκών μπορεί να αποφευχθεί στις περισσότερες περιπτώσεις, για να καθυστερήσει η εμμηνόπαυση και πιθανόν να προστατευτούν οι ασθενείς από καρδιοπάθεια και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *