Η πιο υγιεινή… πίτσα

 
Ομάδα διατροφολόγων από τη Σκωτία συνεργάζεται με επιχειρηματία για να δημιουργήσουν την πρώτη πίτσα που θα είναι διατροφικά ισορροπημένη.


Οι πίτσες περιέχουν 30% της καθημερινής ποσότητας βιταμινών και μετάλλων που συστήνεται για τους ενήλικες.

Έχουν επίσης το ένα τρίτο της συνιστώμενης ποσότητες θερμίδων, πρωτεΐνης και υδατανθράκων.

Οι πίτσες δημιουργήθηκαν από τον Mike Lean, του πανεπιστημίου της Γλασκώβης και τον επιχειρηματία Donnie Maclean.

Ο καθηγητής Lean, δήλωσε ότι η ιδέα προήλθε από προβληματισμό. Αν πάμε σε σούπερ μάρκετ ή εστιατόριο και αγοράσουμε ένα γεύμα, κάποιος θα πρέπει να έχει σκεφτεί για αυτό από πλευράς θρεπτικότητας. Πρόσθεσε ότι μελέτησε πρόσφατα τα έτοιμα γεύματα που παράγουν τα 5 μεγαλύτερα σουπερ μάρκετ στη Σκωτία και ήταν μη ισορροπημένα διατροφικά.

Όπως δήλωσε, περιέχουν τόσο αλάτι όσο θα πρέπει να λαμβάνουμε όλη την ημέρα ή περισσότερο. Περιλαμβάνουν τόσα κορεσμένα όσα θα πρέπει να λαμβάνουμε σε μια μέρα ή περισσότερο. Ο θρεπτικές ουσίες που χρειαζόμαστε καθημερινά είναι απούσες από αυτά τα γεύματα. Κανείς δεν σκέφτηκε για αυτό. Έτσι, αυτός με τον συνεργάτη του προσπαθούν να το κατορθώσουν.

Ο Mr Maclean βοήθησε τον καθηγητή Lean να σκεφτεί ασυνήθιστους τρόπους ενσωμάτωσης περισσότερων θρεπτικών ουσιών στην πίτσα. Όπως δήλωσε, έκανε έρευνα αγοράς και ανακάλυψε ότι τα φύκια ήταν ενδιαφέρον νέο συστατικό που χρησιμοποιείται στο ψωμί του φούρνου. Έτσι το χρησιμοποίησε ως τρόπο μείωσης του επιπέδου του αλατιού. Το περιεχόμενο νατρίου στο φύκι είναι περίπου 3,5% έναντι 40% στο αλάτι. Υπάρχει ιώδιο, βιταμίνη B12 και η γεύση είναι υπέροχη.

Η κόκκινη πιπεριά αναμειγνύεται επίσης με βάση ντομάτας για να δώσει στην πίτσα περισσότερη βιταμίνη C. Εκτός από τις συγκεκριμένες ουσίες, κάθε πίτσα περιέχει μαγνήσιο, ποτάσσιο, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α.

Ο Mr Maclean, δήλωσε ότι με τον τρόπο που εκδίδονται οι οδηγίες, έχουμε το 20% των θρεπτικών ουσιών από το πρωινό, το 30% από το γεύμα, το 30% από το δείπνο και ακόμα 20% για σνακ. Εστίασε στην πίτσα ως επιλογή για γεύμα ή δείπνο. Κάθε πίτσα αποτελεί ολόκληρο γεύμα, με όλες τις θρεπτικές ουσίες σε αυτή, για το 30% της ημέρας.

Ο καθηγητής Lean, δήλωσε ότι για πολλά χρόνια προσπαθούσε να βοηθήσει τους ανθρώπους να βρουν εύκολους τρόπους για ισορροπημένη διατροφή. Πρόσθεσε ότι ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ακολουθούν μια θρεπτική διατροφή. Επί του παρόντος τα έτοιμα γεύματα της αγοράς δεν είναι ισορροπημένα θρεπτικά.

Οι πίτσες θα είναι κατεψυγμένες, καθώς οι δοκιμές έδειξαν ότι οι θρεπτικές ουσίες διατηρούνταν καλύτερα με αυτό τον τρόπο.

Πηγή: iatronet.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *