Η οικονομική κρίση εμπόδιο στη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος

0565C84DBBE0259ACDBA7BCE58FE7907.jpg

  Η οικονομική κρίση, το «κούρεμα» και οι οδηγίες δημοσιονομικής εξυγίανσης εμποδίζουν τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος και του μελανώματος στην Ελλάδα, επισημάνθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Όμιλος Εθελοντών κατά του Καρκίνου «Αγκαλιάζω».

Ο παθολόγος-ογκολόγος, διευθυντής Α’ της Ογκολογικής Κλινικής του νοσοκομείου Metropolitan και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης Μελανώματος, Δημήτρης Μπαφαλούκος, ανέφερε πως επειδή οι θεραπείες αυτών των μορφών καρκίνου παραμένουν ακριβές, εδώ και 2,5 χρόνια δεν έχει εκδοθεί δελτίο τιμών και η επίσημη κυκλοφορία τους στην Ελλάδα παρουσιάζει τεράστια καθυστέρηση. Ως αποτέλεσμα, τα ασφαλιστικά ταμεία δεν καλύπτουν τα φάρμακα και οι γιατροί μπορούν να τα προμηθεύονται ονομαστικά για συγκεκριμένους ασθενείς. Ο κ. Μπαφαλούκος πρόσθεσε πως με τους συνδυασμούς φαρμάκων, το μεταστατικό μελάνωμα θα αντιμετωπίζεται σαν μία χρόνια νόσος, όπως το AIDS, η φυματίωση κ.λπ.

«Το κακοήθες μελάνωμα είναι η πιο επιθετική μορφή καρκίνου και ευθύνεται για το 80% των θανάτων από καρκίνο του δέρματος» σημείωσε ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του νοσοκομείου «Ανδρέας Συγγρός» Θεοδόσης Αλέστας. Ο κ. Αλέστας υπογράμμισε ότι εάν διαγνωστεί εγκαίρως πιθανόν να είναι ιάσιμο, σε προχωρημένο στάδιο, όμως, δεν υπάρχει θεραπεία.

Για τη διαρκή καταπάτηση των δικαιωμάτων των καρκινοπαθών που επιτελείται τα τελευταία χρόνια, μίλησε η πρόεδρος του «Αγκαλιάζω» Ολυμπία Χαλδαίου-Μπήτρου. «Στα νοσοκομεία δεν υπάρχουν γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό, οι ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε φάρμακα και υλικά, ενώ δε γίνονται οι απαραίτητες εξετάσεις» τόνισε.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η κ. Μπήτρου παρουσίασε την Εκστρατεία Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του δέρματος και το Μελάνωμα με σύνθημα «Πρόληψη-Έγκαιρη Διάγνωση σώζει ζωές». Η καμπάνια περιλαμβάνει δωρεάν προληπτικό έλεγχο από δερματολόγο και χαρτογράφηση σπίλων, όπου κρίνεται απαραίτητο, σε δύο δήμους της Αττικής (Χαλάνδρι 16 και 17 Ιουλίου, Μοσχάτο-Ταύρος 23 και 24 Ιουλίου), τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό κοινωνικό μήνυμα, ενημερωτικό έντυπο καθώς και αφίσα για κάθε πόλη.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *