Η μυστική δράση του φυτού Εκουιζέτο

A7B408B28CF965DC58A6AFCAE10EBE15.jpg

  Έναν νέο τύπο κίνησης στα φυτά ανακάλυψαν γάλλοι ερευνητές του πανεπιστημίου Joseph Fourier, με επικεφαλής των δρ. Philippe Marmottant.

Ειδικότερα, χρησιμοποιώντας κάμερες και μικροσκόπια οι επιστήμονες ανακάλυψαν πώς διασπείρονται οι σπόροι του φυτού Εκουιζέτο (Equisetum), γνωστό και ως αλογοουρά, πολύκομπο κλπ.

Όπως διαπίστωσαν, οι σπόροι του φυτού έχουν πόδια που τυλίγονται και ισιώνουν όταν αλλάζουν τα επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα, με αποτέλεσμα να σέρνονται ακόμα και να αναπηδούν στο έδαφος.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Royal Society journal Proceedings B.

Οι επιστήμονες ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τις κινήσεις των φυτών καθώς αποτελούν πηγή έμπνευσης για την κατασκευή αυτοκινούμενων συσκευών.

Η έρευνα

Όταν ο δρ. Marmottant εξέτασε τους σπόρους στο μικροσκόπιο παρατήρησε την κίνησή τους, ωστόσο μόνο όταν συνδύασε το μικροσκόπιο με μια κάμερα υψηλής ταχύτητας διαπίστωσε πως οι σπόροι «έτρεχαν» και «πηδούσαν».

Όπως προέκυψε από την έρευνα, η κίνηση των σπόρων πυροδοτείται από τέσσερα πόδια ευαίσθητα στους υδρατμούς (ελατήρια), τα οποία τυλίγονται όταν τα επίπεδα υγρασίας μεταβάλλονται.

«Είναι περίπου σαν την περίπτωση των μαλλιών που γίνονται σγουρά όταν έχει υγρασία», ανέφερε ο καθηγητής.

Ωστόσο, τα πόδια των σπόρων του φυτού Εκουιζέτο τυλίγονται και ξετυλίγονται τόσο γρήγορα και δυναμικά, με αποτέλεσμα να κάνουν τους σπόρους να κινούνται.

Τα φυτά του γένους Εκουιζέτο, που παρουσιάστηκαν στη Γη την εποχή των δεινοσαύρων, εξακολουθούν να φύονται σε διάφορες περιοχές της Γης σήμερα.

Το μυστικό τους ήταν μέχρι σήμερα άγνωστο και μόνο η νέα έρευνα κατάφερε να ρίξει φως στους μηχανισμούς της κίνησης τους, εξηγώντας πώς κατάφεραν να επεκταθούν τόσο αποτελεσματικά και να κυριαρχήσουν σε νέα οικοσυστήματα.

Εκουιζέτο και Florasil

Το εκουιζέτο έχει πολλές ευεργετικές δράσεις για τον άνθρωπο, με κυριότερη ιδιότητα, ότι περιέχει μεγάλες ποσότητες μετάλλων και ιδιαίτερα πυριτίου. Το πυρίτιο είναι το βασικό δομικό υλικό με το οποίο ο οργανισμός μας φτιάχνει κολλαγόνο και είναι παράλληλα απαραίτητο για την απορρόφηση ασβεστίου.

Το Florasil είναι συμπλήρωμα οργανικού πυριτίου, που προέρχεται από υδατική εκχύλιση του φυτού Equisetum Arvense (εκουιζέτο), σε εξαιρετικά αφομοιώσιμη μορφή, για αναγέννηση του κολλαγόνου. Καθώς το πυρίτιο βρίσκεται σπάνια στις τροφές (συνήθως στον ξυλώδη μίσχο φυτών από αμμώδη εδάφη) αλλά είναι απολύτως αναγκαίο στον οργανισμό, η λήψη του με τη μορφή συμπληρώματος είναι μια πολύ έξυπνη επιλογή. Παρασκευάζεται στον Καναδά από τη Flora και εισάγεται αποκλειστικά από τη MedMelon.

Μπορείτε να βρείτε το Florasil σε φαρμακεία ή καταστήματα υγιεινών τροφών. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη MedMelon στο τηλ. 2310 449441 ή στο info@medmelon.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *