Η μουσική βελτιώνει την καρδιακή λειτουργία

353B61155812C5E49983935500399D8C.jpg

  Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Nis στη Σερβία αναφέρουν ότι η μουσική κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς.

Μάλιστα, τονίζουν ότι μπορεί να βοηθήσει στην ανάρρωση ασθενών που υποφέρουν από καρδιακές ασθένειες.

Η έρευνα αποκάλυψε ότι όταν οι άνθρωποι ακούν την αγαπημένη τους μουσική, απελευθερώνονται ενδορφίνες στον εγκέφαλο, που βελτιώνουν την υγεία της καρδιάς.

Οι επιστήμονες προσθέτουν ακόμη, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Telegraph, ότι η καλύτερη μουσική είναι εκείνη χωρίς στίχους, καθώς τα λόγια ενός τραγουδιού μπορεί να προκαλέσουν συναισθηματική φόρτιση στο άτομο.

Οι ερευνητές χώρισαν μια ομάδα 74 ατόμων με καρδιακές παθήσεις σε τρία γκρουπ. Το πρώτο εκτελούσε ασκήσεις γυμναστικής επί τρεις εβδομάδες, το δεύτερο έκανε ασκήσεις με τη συνοδεία μουσικής για μισή ώρα τη μέρα και το τρίτο δεν έκανε γυμναστική, αλλά άκουγε μόνο μουσική.

Μετά από τρεις εβδομάδες οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η κατάσταση της υγείας του δεύτερου γκρουπ βελτιώθηκε σημαντικά.

Η καρδιακή τους λειτουργία και η ικανότητά τους στην εκτέλεση γυμναστικών ασκήσεων αυξήθηκε κατά μέσο όρο σε ποσοστό 39%.

Το αντίστοιχο ποσοστό για την πρώτη ομάδα ήταν 29%, ενώ το γκρουπ που άκουγε μόνο μουσική χωρίς να ασκείται εμφάνισε βελτίωση κατά 19%.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η βελτίωση αυτή οφείλεται στην απελευθέρωση ενδορφινών στον οργανισμό, λόγω της ευχαρίστησης που προκαλεί η μουσική.

«Ο συνδυασμός άσκησης και μουσικής οδήγησε σε σημαντική βελτίωση της καρδιακής λειτουργίας» ανέφερε η επικεφαλής της μελέτης, καθηγήτρια Deljanin Ilic.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *