Η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία συνδέεται με την εικόνα του σώματος

B5556BBC88C342D44ABBCB89E7D9D381.jpg

  Ένα από τα πλέον σημαντικά και ευαίσθητα προβλήματα στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας είναι αυτό της μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας. Με την απουσία ή τη σταδιακή μείωση της επιθυμίας, η γυναίκα αρχίζει να αισθάνεται πως δεν είναι ικανή πλέον όχι μόνο να ικανοποιήσει τον σύντροφό της, αλλά ούτε να τον διεκδικήσει. Νιώθει ότι δεν έχει επιθυμία για σεξουαλική συνεύρεση, ότι δεν είναι επιθυμητή, ντρέπεται για το σώμα της.

Ειδικά στη σύγχρονη κοινωνία, όπου τα σεξουαλικά ερεθίσματα βομβαρδίζουν καθημερινά τη ζωή των ανθρώπων, μέσα από εικόνες και κείμενα της τηλεόρασης, του ραδιοφώνου και των περιοδικών, η γυναίκα νιώθει ανήμπορη να «διαγωνιστεί» και να διεκδικήσει το σύντροφό της μέσα σε αυτόν τον έντονο σεξουαλικό ανταγωνισμό. Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας στη γυναίκα δηλώνει την δυσκολία της να επιθυμεί και να διεκδικεί το άγγιγμα, το χάδι, ή την οποιαδήποτε κίνηση που θα την οδηγούσε στη σεξουαλική επαφή.

Συχνά η μείωση της ερωτικής επιθυμίας συνδέεται με την «κακή» εικόνα σώματος που έχει η ίδια για τον εαυτό της. Μια εγκυμοσύνη που έφερε παραπάνω κιλά, που δεν «χάθηκαν», κιλά που μπορεί να πήρε εγκλωβισμένη σε μια σχέση που δεν την εκφράζει, συναισθηματικό βάρος ή θυμός που δεν εκφράζεται αλλά συγκεντρώνεται σωματικά, έμφαση στο μητρικό ρόλο και παραμέληση του ρόλου ως γυναίκα και σεξουαλικού συντρόφου είναι κάποιοι λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν στην απόκτηση κιλών και τη μείωση της ερωτικής επιθυμίας.

Είναι επόμενο μια γυναίκα που δεν αισθάνεται καλά με το σώμα της να μην αισθάνεται καλά και κατά τη σεξουαλική πράξη όπου η έκθεση του σώματος και η σωματική εγγύτητα είναι δεδομένη και απαραίτητη. Έτσι αρχίζει να αποφεύγει το σεξ, ζητάει σεξ με κλειστά τα φώτα, αποφεύγει να τη δει γυμνή ο σύντροφος και πάει λέγοντας. Η σεξουαλικότητα συνεχώς συρρικνώνεται ο φόβος ότι δεν είναι επιθυμητή μεγαλώνει και μπορεί και η επιθυμία για φαγητό να αυξηθεί.

Πολλές είναι οι περιπτώσεις στις οποίες ο σύντροφος μιας γυναίκας με μειωμένη σεξουαλική επιθυμία θα αναγκαστεί σχεδόν πάντα να κάνει μια πρώτη κίνηση, μία προσπάθεια για σεξουαλική συνεύρεση τους. Με τον καιρό ο άντρας – σύντροφος κουράζεται από αυτή τη συνεχή προσπάθεια, η οποία πολλές φορές είναι ανεπιτυχής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντάσεις, καυγάδες και θυμοί ανάμεσα στο ζευγάρι.

Από την άλλη πολλές φορές η γυναίκα ενδίδει στη σεξουαλική δραστηριότητα χωρίς και η ίδια να συναινεί φοβούμενη την αντίδραση του άντρα ή ότι απειλείται η σχέση ή ο γάμος της. Πολλές φορές και η ίδια η γυναίκα δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει και έχει αυτή τη συμπεριφορά, αποφεύγει να δει το πρόβλημα και η ένταση, ο φόβος και η αγωνία συνεχίζονται. Ο άντρας χρεώνεται τη συμπεριφορά της συντρόφου, δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει, απομακρύνεται ή θυμώνει και το πρόβλημα συνεχίζει να τρέφεται από τη στάση αμηχανίας ή άγνοιας και των δυο.

Η έλλειψη επικοινωνίας και ο φόβος εκδήλωσης αυτής της μειωμένης επιθυμίας φέρνει πολλές φορές το ζευγάρι σε αποχή συμμετοχής σε οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα, η οποία με τη σειρά της προκαλεί δυσφορία και προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις του ζευγαριού.

Αντιμετώπιση

Το πρόβλημα της μειωμένης ερωτικής επιθυμίας λύνεται. Είναι σημαντικό να αποδεχτεί η γυναίκα ότι το πρόβλημα αυτό κάτι έχει να της πει. Για την ίδια, για την εικόνα του σώματος της ή για το πώς αυτή αντιλαμβάνεται την εικόνα της, για το πώς είναι η σχέση της, για το πώς διαχειρίζεται γενικότερα τις δυσκολίες της και τα συναισθηματικά της βάρη που τελικά μπορεί να γίνονται και σωματικό βάρος.

Η βοήθεια από ειδικό είναι χρήσιμη για να καταλάβει από που προέρχονται όλα αυτά τα θέματα και για να μπορέσει να ξεκαθαρίσει μέσα της τι γίνεται με το σώμα της, τη σεξουαλικότητά της, τον εαυτό της, τη σχέση της.

Πηγή: diatrofi.gr

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *