Η μεγάλη μύτη προστατεύει την υγεία

 
Μπορεί ως σήμερα η μεγάλη μύτη να είχε χαρακτηριστεί ένδειξη υψηλής νοημοσύνης και κύρους, ωστόσο τώρα μια νέα μελέτη απέδειξε ότι το- κατά τα άλλα- όχι και τόσο κολακευτικό χαρακτηριστικό του προσώπου μπορεί να προσφέρει μεγαλύτερη προστασία του κατόχου του από κρυολογήματα και ιώσεις.


Τα νέα στοιχεία βασίστηκαν σε πειράματα που πραγματοποίησαν οι ειδικοί του Πανεπιστημίου της Αϊόβα στις ΗΠΑ σε δύο τεχνητές μύτες, όπου η μία ήταν κατά 2,3 φορές μεγαλύτερη από τη δεύτερη. Οι ερευνητές δοκίμασαν τις μύτες τοποθετώντας τες σε μια τεχνητή κεφαλή, στην οποία προσέθεταν χείλη διαφορετικού μεγέθους κάθε φορά.

Διαπίστωσαν λοιπόν ότι η μεγαλύτερη μύτη εισέπνεε σχεδόν 7% λιγότερους ατμοσφαιρικούς ρύπους σε σχέση με τη μικρότερη, ενώ και τα μεγάλα χείλη συνέβαλλαν στον περιορισμό της κατάποσης διαφόρων ατμοσφαιρικών σωματιδίων κατά 3,2%. Ο συνδυασμός δηλαδή μύτης- μεγάλων χειλιών, κατά τους επιστήμονες, δρούσε ως φυσικό «φράγμα» αποτρέποντας την εισαγωγή αερομεταφερόμενων βακτηρίων και σωματιδίων σκόνης ή γύρης στο στόμα και κρατώντας μακριά τα συμπτώματα εποχικών αλλεργιών.

Οπως δημοσιεύει μάλιστα το επιστημονικό έντυπο «Αnnals of Οccupational Ηygiene», βάσει των αποτελεσμάτων φάνηκε ότι η μεγαλύτερη μύτη, λόγω μεγέθους, προσφέρει ένα είδος «φυσικής» προστασίας στον οργανισμό περιορίζοντας αποτελεσματικά το ενδεχόμενο μόλυνσης από ιώσεις ή την εκδήλωση αλλεργικών αντιδράσεων. «Η μύτη προεξέχει πάνω από το στόμα, προσφέροντάς του μεγαλύτερη προστασία» αναφέρει χαρακτηριστικά η επικεφαλής της μελέτης δρ Ρενέ Αντονι. «Μια μεγάλη μύτη μπορεί να περιορίσει σημαντικά την πιθανότητα μόλυνσης του οργανισμού, ενώ κάτι τέτοιο ενδεχομένως να λειτουργεί και στην περίπτωση της γύρης» προσθέτει η ειδικός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς λοιπόν, τα άτομα που έχουν μεγάλη μύτη, όπως για παράδειγμα οι διάσημοι ηθοποιοί Μπάρμπρα Στράιζαντ , Σάρα Τζέσικα Πάρκερ και Ζεράρ Ντεπαρντιέ, μπορούν πλέον να είναι υπερήφανοι για αυτήν, καθώς οι μεγάλες διαστάσεις της αποτελούν ασπίδα για την προστασία της υγείας τους.

Πηγή: ygeianews

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *