Η μάστιγα των ναρκωτικών στις ημέρες μας

120703097900D4C7A632FE6BFE5F6AD2.jpg

  Όσο υπάρχουν ναρκωτικά στον κόσμο, υπάρχει και χρήση αυτών, ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, τα ναρκωτικά έχουν αλλάξει. Μια βασική αλλαγή είναι «η χημεία έναντι της καλλιέργειας», λέει ο Steve Pasierb, πρόεδρος και επικεφαλής του The Partnership at Drugfree.org.

«Παλιά ήταν η μαριχουάνα και όλα αυτά που μπορούσαν να καλλιεργηθούν. Τώρα, όλα γίνονται σε ένα εργαστήριο χημείας, είναι ένας καινούργιος κόσμος». Μερικά παραδείγματα είναι τα bath salts (άλατα μπάνιου) κι άλλα διεγερτικά, η έκσταση και τα παράγωγά της, κάποια απαγορευμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα καθώς και διάφορα φάρμακα που παραγγέλνονται μέσω ίντερνετ και μερικές φορές αναμειγνύονται με πριονίδια, κομμάτια πλαστικού κι άλλα περίεργα πράγματα. «Είναι σαν να πηγαίνεις στο γκαράζ σου και να παίρνεις μια χούφτα από τα χημικά που βάζεις στο γκαζόν. Είναι απλώς τρελό», λέει ο Pasierb.

Επιπλέον, με την τεράστια εξάπλωση του διαδικτύου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν πολλούς εύκολους τρόπους για να πάρουν ναρκωτικά από όλο τον κόσμο. Για αυτό το λόγο και διάφορες επικίνδυνες τάσεις εξαπλώνονται ταχέως με ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα το κάπνισμα του αλκοόλ. Μια έρευνα στο YouTube αποκαλύπτει 275.000 βίντεο που εξηγούν πώς μπορεί κάποιος να κάνει το αλκοόλ να εξατμιστεί, πιέζοντας το σε ένα μπουκάλι με μια αντλία ποδηλάτου ή βάζοντας το πάνω από ξηρό πάγο ή φλόγα για να διαχωριστούν τα αέρια από το υγρό.

«Κατά την εισπνοή του αλκοόλ, αντί για την πόση του, η ουσία προσπερνά το συκώτι και πηγαίνει κατευθείαν στον εγκέφαλο», λέει ο Pasierb, προσθέτοντας ότι μιλάμε για «μια πολύ γρήγορη διαδικασία κατά την οποία κάποιος μπορεί να πάθει μια επικίνδυνη δηλητηρίαση από αλκοόλ, καθώς η εισπνοή του αλκοόλ δεν αφήνει στο σώμα την επιλογή του εμετού που είναι ένας αμυντικός μηχανισμός. Είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας πρακτικής που υπάρχει μεν εδώ και 10 χρόνια, αλλά έγινε πολύ διάσημη τον τελευταίο χρόνο, λόγω της εξάπλωσης του ίντερνετ, καθώς το πιο δημοφιλές βίντεο αυτής της τακτικής έχει περίπου τρία εκατομμύρια χτυπήματα».

Ένα ακόμα αποτέλεσμα της εύκολης πρόσβασης στο ίντερνετ είναι ότι «έχει ανοίξει μια εύκολη αγορά για παράνομα ναρκωτικά και συστατικά για να δημιουργηθούν πολλές ουσίες», λέει ο παιδοψυχίατρος και ειδικός επί του εθισμού Joseph Lee, επιστημονικός διευθυντής στο Hazelden, ένα κέντρο αποθεραπείας εθισμού στο Plymouth. Ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας ότι πλέον υπάρχουν συνταγές διαθέσιμες στο ίντερνετ, γι’ αυτό και δημιουργούνται τόσα πολλά συνθετικά ναρκωτικά στα σπίτια, προκαλώντας σοβαρό πρόβλημα. «Είναι παρά πολύ επικίνδυνες ουσίες αυτές που φτιάχνονται σε σπίτια, γιατί δεν ξέρει κανείς τι παίρνει. Υπάρχουν παιδιά που έχουν πεθάνει γιατί νόμιζαν ότι παρήγγειλαν στο ίντερνετ κάτι, αλλά τελικά είχαν παραγγείλει κάτι άλλο».

drugs_03.jpg

Φυσικά, το πρόβλημα των ναρκωτικών έχει χειροτερέψει και εξαιτίας των συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Δεν είναι μόνο τα ισχυρά παυσίπονα, πλέον οι χρήστες στρέφονται και σε διεγερτικά, υπνωτικά, αντικαταθλιπτικά, που κινούν το εμπόριο των ναρκωτικών. «Η επιδημία των συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι υπαρκτή και εμφανής», λέει ο Lee.

«Ωστόσο, εδώ και δέκα χρόνια η κατάσταση έχει ξεφύγει. Ζούμε μια τελείως διαφορετική εποχή από αυτήν που οι άνθρωποι ήταν απλώς αλκοολικοί». Έχουν αλλάξει και τα δημογραφικά στοιχεία πια, καθώς σύμφωνα με μια αναφορά από το Centers for Disease Control and Prevention, οι γυναίκες μέσης ηλικίας είναι το συνεχώς αυξανόμενο γκρουπ ανθρώπων που πεθαίνει από υπερβολική δόση (overdose), συνήθως από παυσίπονα χάπια. Από το 1999 ως το 2010, το ποσοστό θανάτων των γυναικών 40-60 ετών, λόγω υπερβολικής δόσης χαπιών, τριπλασιάστηκε.

drugs_04.jpg

Παλιότερα επίσης, τα ίδια τα ναρκωτικά ήταν πιο ασθενή. Πιο συγκεκριμένα, στα παλιά χρόνια η μαριχουάνα είχε χαμηλή περιεκτικότητα THC, της ουσίας που δίνει στο φυτό τις ψυχοδιεγερτικές ιδιότητές του. Πλέον, η μαριχουάνα που κυκλοφορεί είναι πολύ πιο ισχυρή, καθιστώντας πολύ εύκολη την εξάρτηση ακόμα και από το πρώτο τσιγάρο. Ποτέ δεν ήταν κάτι τόσο αθώο όσο έλεγαν ή νόμιζαν οι περισσότεροι, όμως στις μέρες μας είναι σίγουρα ένα ακόμα ναρκωτικό, που όπως όλα πρέπει να αποφεύγεται.

Δεν είναι μόνο η μαριχουάνα που έχει αλλάξει όμως. Πλέον, «η ηρωίνη είναι πιο καθαρή από ό,τι ήταν παλιά», λέει ο Lee, όπως και η έκσταση. Πράγμα που σημαίνει με τη σειρά του ότι είναι και πιο ισχυρές ουσίες από ό,τι παλιότερα.

Ένα ακόμα μεγάλο πρόβλημα είναι ένα ναρκωτικό με το όνομα Molly, που είναι ουσιαστικά η ουσία MDMA (συντομογραφία της 3,4-methylenedioxymethamphetamine), το ενεργό συστατικό της έκστασης. Παρόμοια με την μεθαμφεταμίνη, η ουσία αυτή αποτελείται από χημικά που μπορεί να έχουν πολλές δυσάρεστες κι απρόβλεπτες συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό.

Σε ένα πρόσφατο περιστατικό στην Ουάσιγκτον, ένας άνθρωπος πέθανε και δεκάδες άλλοι αρρώστησαν παίρνοντας αυτή την ουσία σε ένα μουσικό φεστιβάλ. «Δεν γνωρίζουν καν τι παίρνουν, λαμβάνουν μια δόση και έπειτα από μισή ώρα περίπου παίρνουν κι άλλη μια κι αυτό συνεχίζεται. Δεν μιλάμε για λίγο παραπάνω αλκοόλ ή ένα τσιγάρο μαριχουάνας», αναφέρει ο εκπρόσωπος του νοσοκομείου που κατέληξαν οι άνθρωποι αυτοί.

«Όσο η παρασκευή των ναρκωτικών γίνεται με πιο επιστημονικούς τρόπους, τόσο περισσότερες θεραπείας εθισμού ανακαλύπτονται», λέει ο Lee. Υπάρχει πλέον ένα ενέσιμο φάρμακο που λαμβάνει κάποιος μια φορά το μήνα κατά του εθισμού για την ηρωίνη. Το ίδιο φάρμακο υπόσχεται και θεραπεία για τον αλκοολισμό. Υπάρχουν άλλα φάρμακα που εμποδίζουν συγκεκριμένους υποδοχείς, κάνοντας πιο δύσκολη τη χρήση ορισμένων ναρκωτικών.

«Η κατανόηση μας για τον εθισμό ως ασθένεια έχει εξελιχθεί πολύ, καθώς μαθαίνουμε πολλά για το πώς λειτουργεί ο εγκέφαλος και πώς οι άνθρωποι αντιδρούν σε διάφορα πράγματα», ισχυρίζεται ο Lee.

Διαβάστε ακόμη...

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *